Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Комитетът за защита на журналистите призовава Швеция да не екстрадира журналист в Турция по искане на Ердоган

Комитетът за защита на журналистите призовава Швеция да не екстрадира журналист в Турция по искане на Ердоган

Комитетът за защита на журналистите призовава шведското правителство да не се съгласява с искането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за екстрадиране на журналиста Бюлент Кенеш, писа изданието „Journalisten“, предаде БТА.

Във вторник турският лидер се срещна в Анкара с шведския министър-председател Улф Кристершон. По време срещата двамата обсъдиха условията за ратификация на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Швеция в никакъв случай не може да изпълни искането на Турция да депортира турския журналист Бюлент Кенеш. Шведските представители не бива да използват изгонените журналисти като разменна монета в отношенията си с Турция, заяви говорителят на Комитетът за защита на журналистите Гюлноза Саид.

Ако Швеция „се поддаде на изнудването на Ердоган“, това ще създаде прецедент, който ще застраши живота на емигриралите турски журналисти по цял свят, добави тя.

По време на съвместна пресконференция с Кристершон в Анкара Ердоган каза, че Турция настоява за екстрадицията на намиращия се в Швеция Бюлент Кенеш, бивш главен редактор на закритото англоезично издание „Тудейс Заман“.

Турските власти твърдят, че изданието е било свързано с движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен. Ердоган смята, че вестникът е помогнал за планирането на опита за преврат през 2016 г.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.