Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Костадин Ангелов: В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата в различните групи

Костадин Ангелов: В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата в различните групи

В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата в различните групи. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. Няма такъв срок, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини, обясни той.

На сайта на Министерството на здравеопазването са посочени индикативните количества ваксини от двама производители, посочи още той. Всяка държава-член на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава, припомни министър Ангелов и допълни, че има възможност количествата по квотите да се предоговарят между държавите-членки. Индикативен график за доставки от даден производител ще е наличен след договор с производителя и други изпълнени условия. Доставките се разполагат във времето според издаването на одобрение от ЕК и според производствените възможности на производителя.

До края на годината в България ще има достатъчно ваксини. От производителя „Пфайзер“ се очакват 3.9 млн.дози, с които ще бъдат ваксинирани близо 2 милиона граждани, добави още той.

Много скоро ще има подробна информация къде и в кои кабинети в страната ще се извършва ваксинирането, каза още министър Ангелов. Ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън ЕС, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. Към момента е предвидено България да получи 13 млн.дози ваксини, които гарантират достъп до тях на цялото население на страната ни, посочи той и припомни, че досега две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и получиха одобрение за употреба в ЕС. Очаква се одобрение на ваксина на още един производител, което означава, че количествата и техните доставки да се увеличат. Осигурили сме равни количества ваксини от всеки вид – с информационна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини, увери министър Ангелов. По думите му по три милиона граждани ще могат да се ваксинират с ваксина от трите групи. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.