Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Крайно напрегнати отношения между САЩ и Русия

Крайно напрегнати отношения между САЩ и Русия

Руският премиер Дмитрий Медведев разкритикува новите санкции на САЩ срещу страната му като „истинска икономическа война” срещу Москва и каза, че те са унищожили надеждите за възстановяване на връзките и сви-
детелстват за „пълната слабост” на президента Доналд Тръмп по „най-унизителен начин”. Тръмп неохотно подписа новите санкции миналата сряда след вътрешнополитически натиск и след като Белият дом не успя да предотврати приемането на законопроекта за въвеждането им или да наложи смекчаването им. Медведев предупреди, че тази стъпка ще има „последствия” и каза, че „тя слага край на надеждите за подобряване на нашите отношения с новата американска администрация”. „На второ място това е обявяване на истинска икономическа война срещу Русия”, написа Медведев във Фейсбук.
Санкциите целят да накажат Кремъл за предполагаемата намеса в президентските избори през 2016 и за анексирането на Крим.
“Американският естаблишмънт успя да постигне целта Тръмп да подпише закона за засилване на санкциите срещу Русия, което говори за безсилието на сегашната администрация. Освен това вероятно това е само една от първите стъпки за отстраняването на Доналд Тръмп от властта”, написа премиерът на Русия Дмитрий Медведев във Фейсбук. “Американската администрация демонстрира пълно безсилие, предавайки по най-унизителен начин изпълнителните правомощия на Конгреса. Това променя разпределението на силите в политическите кръгове в САЩ”, смята той.
Според Медведев законът за санкциите е кодифициран и ще се запази в продължение на десетилетия, освен „ако не стане чудо“. „Така в крайна сметка отношенията между Русия и САЩ ще бъдат крайно напрегнати, независимо от състава на Конгреса или личността на президента”, смята Медведев.
Предусещайки, че санкциите ще бъдат подписани от президента на САЩ, Москва предсрочно нареди на Вашингтон да намали дипломатическото си присъствие в Русия до 455 души до 1 септември, за да съответства на броя на руските служители в дипломатическата мисия в САЩ.
“Над 1000 души работиха и продължават да работят в посолството на САЩ и в консулствата. 755 души трябва да преустановят своята дейност в Русия“, изтъкна Владимир Путин в интервю за руската телевизия „24 часа“. Мярката беше приета от руска страна в отговор на т.нар. “Закон за противодействие срещу противниците на Америка чрез санкции”. Чрез него ще бъдат наложени нови, по-твърди санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Планираните икономически рестрикции бяха приети с тревога в Европа заради споменаването на „Северен поток–2“ в документа. Законът изисква от правителството на САЩ „да продължи противодействието“ срещу строителството на този газопровод. В него се твърди, че проектът има „вредно въздействие върху енергийната сигурност на ЕС, развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и енергийните реформи в Украйна“.
Руското външно министерство обяви, че санкциите срещу Русия са изложили на риск световната стабилност и ги нарече „опасна” и „късогледа” политика. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси се опасява, че Тръмп може да не прилага закона за санкциите срещу Русия.
“Републиканският конгрес не бива да позволи на Белия дом да дезертира от своя дълг да приложи санкциите за „безсрамната“ атака на Русия срещу американската демокрация”, заявява тя.

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.