Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кремъл затвори вратата за среща между Путин и Ердоган на 5 март

Кремъл затвори вратата за среща между Путин и Ердоган на 5 март

От Кремъл заявиха, че руският президент Владимир Путин не планира среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на 5 март, за да обсъдят темата за Идлиб, съобщи информационният сайт Т24, позовавайки се на Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че на същата дата президентът има други ангажименти.

По-рано при завръщането си от Азербайджан турският президент Ердоган сподели пред медиите, че той е получил предложение от страна на Владимир Путин за съвместна среща, на която е отговорил положително.

„Сега по отношение на Идлиб нашето съвместно решение е много важно. Датата почти е уточнена, тоест 5 март. Най-вероятно срещата ще бъде в Истанбул. Същевременно ще уточним в хода на подготовката дали срещата да бъде между двама или между четирима лидери. Ние изпращаме комисии в Москва, а оттам идват техни представители в Анкара. В зависимост от резултата на тези комисии, ние ще продължим и нашата телефонна дипломация“, изтъкна Реджеп Ердоган.

От друга страна, във връзка с последната ситуация в северозападната част на Сирия говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик изтъкна, че „когато изтече срокът, даден на режима в Сирия турските въоръжени сили ще предприемат необходимите действия“. Според Челик, решителността на Турция по отношение на Идлиб не подлежи на съмнение и няма да има компромиси в това отношение.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.