Home»КУЛТУРА»Култовият турски сериал „Забраненият плод“ става филм

Култовият турски сериал „Забраненият плод“ става филм

Култовият сериал „Забраненият плод“, чиито 79 епизода приключиха през 2010 година, ще бъде претворен в игрален филм със заглавие „Бихтер“, на името на главната героиня.

Сериалът, който в продължение на две години приковаваше вниманието на зрителите пред малкия екран, бе създаден по романа „Забраненият плод“ на класика на турската литература Халид Зия Ушаклъгил (издаден през 1899 г.). Преведен е и на български език. Романът, който е сред най-любимите творби на турския читател, е смятан за шедьовър на психологическата проза.

Епизод след епизод пред зрителите се разкриваше ежедневието на обитателите на богато имение край Босфора. Младата и красива Бихтер се омъжва за заможния доста по-възрастен вдовец Аднан Зиягил, за да започне нов, богат и охолен живот. Но усилията й да бъде добра съпруга са напразни. Страстта я хвърля в прегръдките на чаровния Бехлюл, племенник на Аднан, който живее в дома им. Неудържимите им страсти преобръщат живота на едно голямо семейство…

Незабравимата лента на турските сериали, излъчвана от 2008 до 2010 г., счупи всички рекорди по гледаемост. Милиони зрители в продължение на две години съпреживяваха съдбата на главните герои Бихтер (ролята изпълни примата на турските сериали Берен Саат) и Бехлюл, с не по-малко популярния Къванч Татлътуг. Богаташът Аднан Зиягил бе изигран от Селчук Йонтем, на дъщерята Нихал – Хазал Кая, на майката на Бихтер Фирдевс – Небахат Чехре, на гувернантката на семейството Мадмоазел – Зеррин Текиндор и др.

И след изминалите 13 години, през които се появиха немалко също много добри сериали, „Забраненият плод“ остава начело в топ три на най-качествените и най-гледаеми турски сериали по света (следван от „Великолепният век“ и „Ранобудна птица“).

Последният епизод, с трагичния край на главната героиня Бихтер, бе изгледан от над 78% от турските зрители, по данни на рейтинговите компании.

Приходите на Канал Д, който излъчваше сериала, възлизат на четири милиона долара.

Славата и интересът към сериала естествено се превърлиха и върху проекта за филмова версия на романа още преди да бъдат обявени новите изпълнители.

Филмът ще се реализира от филмовата компания TAFF Pictures. Сценарият е на Мерве Гьонтем.

За разлика от сериала, където действията и героите бяха пресъздадени в съвременна среда, филмът ще пренесе зрителя в атмосферата на 1900-те години, през които протича действието в романа.

Напълно различни ще бъдат и актьорите, кастингите за които са на приключване.

Естествено, най-голям е интересът към новите изпълнители на ролите на Бихтер и Бехлюл. За ролята на главната героиня Бихтер е избрана Зейнеп Фарах Абдуллах, една от най-интересните млади актриси на турското кино. Тя е от смесен произход – майка й е босненка, а бащата – иракчанин. Нашумя с ролята на Айлин в култовия сериал „Така минава времето“, заради която отложи следването си в Лондон, а последната й запомняща се роля бе в много популярния психологически сериал „Блокът на невинните“.

Изборът на Фарах за ролята на Бихтер поляризира мненията в социалните медии – от пълно отричане, имайки предвид великолепната Берен Саат, до горещо одобрение с аргумента, че е различна от познатата от сериала Бихтер.

Ролята на Бехлюл ще изпълни Боран Кузум, който е избран в конкуренция с Халил Йозгюр Саръ и Серкан Чавушоглу.

Интересна ще бъде и новата майка на Бихтер – Фирдевс. Нейната роля ще бъде поверена на Ханде Атаизи, също много популярна актриса, която последно изигра ролята на Джана в култовия сериал „Момичето на прозореца“. 49-годишната Ханде изглежда твърде млада за майка на Бихтер, но се твърди, че благодарение на опита й това няма да е проблем.

Много популярната актриса Ебру Йозкан ще изиграе ролята на Мадмоазел, гувернантката на дъщерята на Аднан Зиягил Нихал. Ролята на Нихал ще бъде поверена на младата изпълнителка Хилал Кандемир.

Компанията продължава да търси актьор за ролята на 50-годишния Аднан Зиягил, чиято роля в сериала бе реализирана от популярния Селчук Йонтем.

Според непотвърдена официално информация се очаква Кенан Имирзалъоглу да бъде утвърден за ролята.

Очаква се заснемането на филма „Бихтер“ да започне през март тази година и да се излъчва по дигиталните платформи. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.