Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Кунчев: Който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще „паднат маските“

Кунчев: Който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще „паднат маските“

Спазването на противоепидемичните мерки доведе до безпрецедентен спад в случаите на заразните заболявания. Това каза в националния пресклуб на БТА главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. През миналия сезон бяхме в ситуация, в която на практика нямаше грипна епидемия. По думите му, когато един вирус се оформи като водещ, успява да избута всички останали щамове и да намали терена за тяхното разпространение. Не може да се предскаже какво ще бъде през следващия сезон, но по-вероятно е грипът да се върне, добави той.

Количествата ваксини срещу COVID-19, които се очакват в страната ни през май, са два пъти повече в сравнение с доставките през април, а през юни – четири пъти повече, посочи още Кунчев. Който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще „паднат маските“, допълни още Кунчев.

Започва Европейската имунизационна седмица, която се осъществява под егидата на Световната здравна организация /СЗО/ и се организира от 2008 г. Темата на инициативата е „Ваксините ни сближават“. Имунизациите са най-успешната мярка в общественото здраве, каза Скендер Сила – ръководител на офиса на СЗО в Бъгария. Много е важно да не се пропускат рутинните ваксинации, а доста деца по света заради пандемията са ги пропуснали, което подлага на риск здравето им, добави Сила. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.