Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Курц заяви, че Турция извършва атака над ЕС и Гърция с пускането на мигрантите

Курц заяви, че Турция извършва атака над ЕС и Гърция с пускането на мигрантите

Австрийският канцлер Себастиан Курц окачестви като „атака на Турция над ЕС и Гърция“ решението на Анкара да отвори границите си с Европа за бежанците на турска територия, предаде БТА.

„Това е атака на Турция над ЕС и Гърция. Човешки същества се използват за оказване на натиск над Европа“, заяви консервативният лидер на пресконференция за положението в Сирия и на турско-гръцката граница, където са се струпали хиляди мигранти, искащи да отидат в Европа.

Себастиан Курц пожела европейските лидери да окажат отпор на „съзнателните действия на президента Ердоган, който ползва бежанците като оръжия“.

„Не трябва да се поддаваме на натиск. Ако сега отстъпим пред турския натиск, ако президентът Ердоган се окаже победителят, който решава дали десетки хиляди човешки същества могат да се втурнат към Гърция и ЕС, ще последват стотици хиляди и със свободното движение на хора в Европа ще бъде свършено“, заяви канцлерът на Австрия.

Курц определи положението на гръцко-турската граница като решаващо изпитание за Европа и призова да се укрепят външните граници на ЕС.

„Трябва да се направим така, че кризата от 2015 г. да не се повтори“, каза то, имайки предвид наплива от мигранти в ЕС по онова време.

Тази миграционна криза изостри напреженията между страните от ЕС по политиката на даване на убежище и подхрани възхода на популистки и крайнодесни движения в редица европейски страни, включително Австрия.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.