Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Либийското Правителство на националното съгласие е гласувало за влизане в действие на военното споразумение с Турция

Либийското Правителство на националното съгласие е гласувало за влизане в действие на военното споразумение с Турция

Либийското Правителство на националното съгласие /ПНС/, признато от ООН и базирано в Триполи, е гласувало за влизане в действие на споразумение за сътрудничество в сигурността и военната област, подписано наскоро с Турция, откривайки пътя за по-директна намеса на Анкара в Либия, предаде АФП.

Съветът на министрите „одобри единодушно влизане в действие на меморандума за разбирателство за сътрудничество в сигурността и военната област между ПНС и турското правителство, подписан на 27 ноември“, посочи правителството в съобщение.

Правителството на националното съгласие, което се е събрало на заседание в присъствието на отговорни военни представители, не съобщи подробности за условията на споразумението или за помощта, която Анкара би могла да предостави на проправителствените сили, които от април насам са изправени пред настъпление на съпреничещите сили на маршал Халифа Хафтар, който се опитва да превземе либийската столица.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на 10 декември, че Турция е готова да изпрати войници в Либия, за да подкрепи ПНС на Файез ел Сарадж в съответствие с условията на споразумението, подписано между двете страни.

Ако Либия отправи подобно искане, ние можем да изпратим нашите военнослужещи, още повече, че ние сме сключили военно споразумение, посочи Ердоган.

Турският президент се срещна в неделя в Истанбул със Сарадж за втори път за по-малко от месец.
Според ООН Турция е доставяла вече военно оборудване на силите на ПНС, включително бронирани коли и дронове.

Силите на Хафтар – силният човек в Източна Либия, водят от април офанзива срещу Триполи. Те са подкрепяни от ОАЕ и Египет.

Хафтар обяви миналия четвъртък началото на „финална битка“ за превземане на Триполи, без убедителни резултати на терена до този момент. Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.