Home»АКТУАЛНО»Лувърът в Абу Даби – културната перла на пустинята

Лувърът в Абу Даби – културната перла на пустинята

Лувърът в Абу Даби е първият, който носи името на популярния френски музей извън страната. Той представя около 600 експонати в модерна обстановка сред пустинята.

Определян като „първия универсален музей в арабския свят“, той се намира на ниско разположения остров Саадият, туристически и културен център, разположен на 500 метра от брега на столицата на Обединените арабски емирства. Това е първият такъв музей на острова, а вече се говори и за подобен Гухенхайм.

„Геометрия със светлини“

Френският архитект Жан Нувел е вдъхновен от позицията на острова „между пясъка и морето, сянката и светлината“, се казва в уебсайта на Лувъра. „За мен арабската архитектура е геометрия със светлини“, казва творецът.

Цената на музея първоначално възлизаше на около 654 млн. долара, но разходите се увеличиха поради забавянето на строителството.

Съгласно 30-годишното споразумение, Франция предоставя експертиза, произведения на изкуството и организира временни изложби в замяна на 1 милиард евро. Така музеят в Абу Даби ще може да ползва това име до 2037 г.

През следващите 10 години, парижкият Лувър ще предостави на доброволен принцип множество творби на арабския си партньор. Тринадесетте най-големи френски музея, включително Орсе и Версай, също ще заемат 300 произведения на Абу Даби през първата година. Сред тях са “ Прекрасната Ферониера“ на Леонардо да Винчи, „Наполеон на прохода Сан Бернар“ на Жак-Луи Давид и автопортрет на Винсент Ван Гог. /АФП

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.