Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Македония обедини управляващи и опозиция

Македония обедини управляващи и опозиция

Миналата сряда правителствата на България и Македония взаимно одобриха проекта на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Ден след това българският парламент прие единодушно декларацията относно Договора за приятелство с Македония. Той се очаква да бъде подписан на 1 август в Скопие по време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в западната ни съседка. Освен това българската държава подава ръка и към останалите свои западни съседи по пътя им към Европейския съюз. „България подкрепя разширяването на ЕС на Западните Балкани“, каза външният министър Екатерина Захариева, като отправи топли призиви към Сърбия и Албания по време на балканската си обиколка. Общата декларация на парламента относно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония успя да обедини управляващи и опозиция.

Народното събрание прие единодушно декларацията, като 206 народни представители гласуваха „за”, нямаше против или въздържали се. “Едно голямо благодаря”, заяви министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна веднага след гласуването на декларацията.
Парламентът очаква Договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани. Мотивите на декларацията са, че Република България беше първата държава, която призна независимостта на Република Македония на 15 януари 1992 г., както и че Република Македония заема специфично място в политиката на Република България в контекста на Югоизточна Европа, предвид икономическите и културните връзки, контактите между гражданите на двете страни и общата граница.
Кристиан Вигенин представи позицията на БСП, като изтъкна, че сегашният резултат по македонския въпрос е постигнат преди всичко заради смяната на властта в Скопие. „Подписването на договора между България и Македония е уникален шанс. Приемете декларацията като политическа заявка от българския парламент, че застава зад действията, които ще предприеме правителството”, допълни Вигенин.
От своя страна Йордан Цонев изтъкна, че ДПС подкрепя усилията на правителството за отношенията на добросъседство и сключване на Договора с Македония, чиято липса и нужда се чувствала години наред в отношенията между двете съседни страни. „Винаги се е смятало, че всички държави от Западните Балкани трябва да бъдат членове на ЕС и НАТО, особено Македония. България в тази ситуация може да играе ролята на медиатор, виждаме, че полагате усилия и затова ще подкрепим всяка стъпка в тази посока“, посочи Цонев.
“България и Македония трябва да имат взаимоотношения, обусловени от общата ни историческа съдба. Искам да поздравя цялото българско правителство, премиера, МВнР за това, че увенчаха с успех усилията на много български правителства”, изтъкна Красимир Богданов от ОП.
“Това е едно голямо рамо и подкрепа за правителството”, заключи накрая и премиерът Бойко Борисов, който изслуша изказванията по темата в пленарна зала. “Наистина показахме, че можем да се обединяваме по важни, национални приоритети”, заяви външният министър Захариева. “Надявах се и очаквах единодушие в Народното събрание по темата, защото редица български правителства са работили за това”, каза Захариева и даде за пример, че първото предложение за такъв договор е от 2008 г. Следвано от дълго мълчание и започване на преговори през 2012 г. „Това е дълъг процес, но поставя началото на една нова глава от отношенията между двете държави”, категорична бе Захариева.

Заев: Договорът с България дава европейско бъдеще

“Договорът за приятелство с България представлява нов дух на новото поколение политици, които изграждат мостове, а не събарят. Моето правителство и аз лично искам партньорство и приятелство”, каза македонският премиер Зоран Заев.
Този договор доказва, че от другата страна имаме приятел, който иска да вървим напред. “Този договор ще тласне двустранните отношения напред”, каза още Заев. Той дава европейска перспектива за младите. Заедно заставаме срещу езика на омразата, пропагандата, враждебността и недобронамерената пропаганда.
Миналото и историята стават основа за бъдещето ни. За Република Македония е много важно, че България безусловно подкрепя членството на Македония в НАТО и ЕС. Тя ще сподели своя опит по европейския си път.
“Успехът на този договор е успех на много правителства и политици през последните 10 години. Очаквам опозицията да участва и да подкрепи този договор. Република Македония става за пример за партньорство в Югоизточна Европа”, каза още Заев.

България подкрепя разширяването на ЕС на Западните Балкани

“България е един от най-силните привърженици на идеята за разширяването на ЕС. Ние ще направим всичко, което е необходимо, за да може в доклада на Европейската комисия за напредъка на Сърбия и на Западните Балкани, който трябва да бъде приет през април 2018 г. по време на нашето председателство, да има ясна картина, да има точен план за това кога ще се случи членството, преди всичко заради самите граждани на Сърбия.”
Това каза българският външен министър Екатерина Захариева пред сръбската държавна телевизия. “Ние знаем, че това няма да се случи със сигурност през следващите 2 или 3 години. Ние подкрепяме идеята, че в този момент е добре за Сърбия и за страните от Западните Балкани да имат ясни срокове. България ще работи върху това да се получи дата”, каза още тя.
“Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за разширяването на Европейския съюз на Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-добрия начин.” С тези думи президентът на Албания Илир Мета посрещна българския вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Албания е втората държава след Сърбия от балканската обиколка на българския дипломат №1.
“Приоритет на нашето председателство на Съвета на ЕС е разширяването на Западните Балкани и да покажем това не само на думи – каза Екатерина Захариева. – Голям шанс за целия регион е, че в рамките на 2 години Съюзът ще бъде председателстван от четири държави, които подкрепят разширяването – България, Австрия, Естония и Румъния.”
Вицепремиерът Захариева изтъкна, че реформите си струват, тъй като членството ни в ЕС има пряк ефект върху доходите, инфраструктурата и финансовия растеж на страната.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.