Home»АНАЛИЗИ»Макрон идва и в България. Какво ще иска?

Макрон идва и в България. Какво ще иска?

Основният въпрос, който френският президент Eманюел Макрон ще постави на срещите си тази седмица с лидерите на Чехия, Словакия, Румъния и България, е да се промени противоречивият регламент на ЕС, който да позволява на компаниите да изпращат работници в други държави-членки, без да плащат местни социални такси.
Това се казва в коментар на агенция “Франс прес” във връзка със започващата днес обиколка на Макрон. Той ще посети най-напред Австрия, където освен с нейните лидери ще има среща и с премиерите на Чехия и Словакия. Следва Румъния, а в петък Еманюел Макрон ще води преговори с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.
Избраният през май за президент Макрон бе обещал да преработи европейската директива за работната сила, тъй като тя се използва от компании в Източна Европа за подбиване на конкурентите си в по-богати членове като Франция, казва се още в коментара.
Директивата позволява на полска, примерно, фирма да спечели договор във Франция и след това да изпрати полски работници да извършат работата, без да плащат френски социални такси, които са по-високи, отколкото в Полша.
„Това е чувствителен въпрос във всички наши страни, особено във Франция, но не само там. Става въпрос за това как хората възприемат икономическата конкуренция в Европа“, заяви френски дипломат, пожелал анонимност.
Макрон възприема чуждестранните компании, които се конкурират нечестно с френските, като двигател на антиевропейски настроения, което помогна на евроскептиците от крайно десните и крайнолевите страни да запишат рекордно високи резултати на изборите във Франция по-рано тази година.
„Смятате ли, че мога да обясня на френската средна класа, че компаниите във Франция трябва да се закрият, за да се преместят в Полша, защото е по-евтино там или че тук (във Франция) строителните компании имат право да наемат полски работници, защото те са по-евтини? Тази система не работи“, подчерта Макрон през юни.
Той също така настоява за нов механизъм за отсяване на инвестициите извън ЕС, особено от Китай, в стратегически области на европейската икономика, както и за по-строги мерки срещу дъмпинга на евтиния внос на континента. В плановете му се предвижда и въвеждането на „Акта купете европейското“, който да задължи правителствата на ЕС да купуват повече от компании, работещи на територията на съюза.
Френският президент Макрон, който се стреми да промени ЕС
Докато Великобритания се мъчи с тежкия си развод с ЕС, президентът на Франция Еманюел Макрон започва инициатива за задълбочаване на икономическата интеграция на един съюз, за който казва, че трябва по-добре да защитава гражданите си.
Тази седмица френският лидер потегля на тридневна обиколка в Централна и Източна Европа, където ще се стреми да получи подкрепа за усилията си да затегне трудовите изисквания за „командированите“ работници – деликатен проблем, който изостри разделението изток-запад.
Няколко дни по-късно реформите в еврозоната, сътрудничеството в отбраната и имиграцията ще са на дневен ред, когато Макрон ще е домакин на среща с лидерите на Германия, Испания и Италия в опита си да засили водачеството на Франция в Европа, коментира „Ройтерс“, цитирана от БТА.
Париж отдавна се оплаква, че Централна и Източна Европа получават нечестно предимство от „социалния дъмпинг“ на евтината работна ръка и изтъква, че командироването на нископлатени работници вреди на местния пазар на труда и подкопава защитата на трудовите права в страните членки с по-високо заплащане.
Въпреки че командированите работници са под 1 процент от работната сила в ЕС, като много от тях са заети в транспортния и строителния сектор, проблемът увеличи съществуващото разделение между бедния изток и богатия запад.
Макрон ще посети Румъния, България и Австрия, където ще се срещне и с лидерите на Чехия и Словакия, но пропуска Унгария и Полша, чиито десни правителства той обвинява, че отхвърлят ценностите на ЕС.
Източник от Елисейския дворец каза, че Макрон ще посети страни, които най-много държат на връзката си с Европа. Източникът отхвърли предположенията, че Макрон се стреми да вбие клин между страни в Централна и Източна Европа, които са твърдо против реформите и тези, които виждат възможност за компромиси. „Не става дума за разделяй и владей“, каза източникът в разговор с журналисти по-рано този месец.
Изборната победа на Макрон вдъхна нови сили на френско-германската ос в ЕС, но в Полша и Унгария засили опасенията от една Европа „на няколко скорости“, което може да означава спад във влиянието, финансовата подкрепа и икономическата конкурентоспособност.
39-годишният лидер ще намери разбиране в Австрия, която граничи с четири източноевропейски държави и където управляващите социалдемократи казват, че притокът от работници от изток поставя под натиск равнищата на трудовите възнаграждения.
Директивата за командированите работници позволява на европейските фирми да изпращат свои работници в други страни от ЕС с договори, които ги задължават да гарантират само минималното заплащане на приемащата страна.
Макрон казва, че предложението на Европейската комисия в заплащането на работниците да влизат и предвижданите в приемащата страна допълнителни възнаграждения и договорите им да са за срок не повече от две години не е достатъчно.
Полша, Унгария, Словакия и Чехия, известни заедно като Вишеградската четворка, пък казват, че тези предложения са прекалени. Те твърдят, че трябва да им се позволи да се състезават с по-нископлатена работна ръка, за да наваксат десетилетията буксуване по времето на комунизма.
Очаква се Естония, която е ротационен председател на ЕС, да направи ново предложение през септември.
Полша обвинява Макрон в двойни стандарти, защото хем иска по-тясно сътрудничество в Европа, хем се стреми да подкопае конкуренцията в общия пазар. Два източника от полското правителство казват, че то се е опитало да покани Макрон да посети Варшава по време на обиколката. „Не видяхме обаче особено желание“, каза един от източниците.
Полската заместник-министърка на инфраструктурата Юстина Скшидло заяви за “Ройтерс”, че правителството във Варшава разчита на „трайното единство и солидарност на централноевропейските страни“. „Смятаме, че страните от Централна Европа наблягат на конкурентоспособността в европейската икономика. Напълно уверени сме, че това ще продължи и занапред“, каза тя.
Други страни дават признаци, че са готови да направят компромис и да приемат новото предложение на ЕС. „Силно съм заинтересован от регионалното сътрудничество във Вишеградската четворка, но жизненият интерес на Словакия е ЕС“, заяви словашкият премиер Роберт Фицо.
Извън въпроса с командированите работници, Макрон вероятно ще се стреми да набере подкрепа за предлаганите широки реформи на ЕС, които включват по-тясно сътрудничество в отбраната, фискална хармонизация и общ бюджет на еврозоната.
Съветниците му казват, че френската дипломация дълго време е занемарявала Централна Европа. „Той иска да действа по европейския въпрос. Колкото по-скоро започне да изгражда тези връзки, толкова повече политически капитал ще натрупа за ползване на по-късен етап“, каза анализаторът от консултантската фирма „Тенео интелиджънс“ Антониу Барозу.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.