Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Меркел: Въпреки че е труден съюзник, Турция трябва да бъде държана безусловно в НАТО

Меркел: Въпреки че е труден съюзник, Турция трябва да бъде държана безусловно в НАТО

През последните години Турция започна да се сближава с Русия и да купува отбранителни системи С-400 от Москва, което породи спорове относно нейното членство в НАТО.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Турция на всяка цена трябва да бъде държана в рамките на НАТО, въпреки че е труден съюзник.

По време на изказването си в Бундестага Меркел акцентира върху значението на НАТО.

„Към настоящия момент Европа не може да се отбранява самостоятелно“, изтъкна Меркел и добави, че Германия трябва да поеме повече отговорност в НАТО.

Германската канцлерка подчерта, че страната й трябва да полага усилия НАТО да съхрани целостта си. Тя спомена и Турция в изказването си.

Колкото и да е „труден съюзник“, Турция трябва да бъде държана безусловно в рамките на НАТО, заради нейното геостратегическо значение, смята Меркел, предава турската секция на Дойче веле.

Ангела Меркел изтъкна, че Германия ще увеличи разходите си за отбрана и догодина страната ще внесе 1,42 на сто от БВП, а през 2024 г. този процент ще бъде повишен на 1,5. В началото на 2030 г. Германия ще внася 2 процента от БВП за отбрана, прогнозира Меркел.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.