Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Мерките в подкрепа на турската икономика са достигнали почти 30 милиарда долара

Мерките в подкрепа на турската икономика са достигнали почти 30 милиарда долара

Мерките на турското правителство в подкрепа за икономиката в условията на пандемията от коронавирус са достигнали сумата от 200 милиарда турски лири (28,7 млрд. долара), съобщи финансовият министър Берат Албайрак, предаде Ройтерс.

Първоначално президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви на 18 март пакет за подкрепа на икономиката на стойност от 100 млрд. лири, като разсрочи плащанията по кредитите и намали данъчната тежест в определени сектори. Впоследствие Анкара постепенно разшири обхвата на тези мерки.

Пандемията принуди бизнеса да пусне милиони работници в принудителен отпуск или да ги освободи трайно. Правителството се намеси с мерки за допълване на дохода или за изплащане на ежедневни помощи на засегнатите работници, а на малките предприятия беше осигурен достъп до кредитиране.

„Общата стойност на мерките, които сме предприели досега, достигна до 200 милиарда лири“, каза Албайрак във видео, качено в профила му в Туитър.

Той обясни, че 107,4 милиарда лири са предоставени като подкрепа на около 120 хиляди компании по време на епидемията. 16,8 млрд. са насочени в подкрепа на търговските фирми.

Финансова помощ от 1000 лири е изплатена на 4,4 милиона домакинства. 22,4 млрд. лири са определи за покриване на основните нужди на около 4 милиона турски граждани. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.