Home»АКЦЕНТ»Министерството на финансите на Турция въвежда изкуствен интелект в системата за оптимизиране на държавните разходи

Министерството на финансите на Турция въвежда изкуствен интелект в системата за оптимизиране на държавните разходи

Министерството на финансите на Турция e започнало да разработва нови методи за контрол на публичните разходи чрез изкуствен интелект. Това съобщи министърът на финансите Мехмет Шимшек, цитиран от турския икономически в. „Дюня“.

По думите на Шимшек подготвителната работа по проекта ще бъде завършена за два месеца, а изкуственият интелект ще бъде внедрен в счетоводните системи в рамките на една година.

Реализираме проект за счетоводство и усъвършенстван финансов анализ, подкрепен от изкуствен интелект, за да осигурим ефективност на разходите, качество, бързина на вземането на решения и икономии на публични средства. Така ще бъде подобрена ефективността на публичните разходи, ще бъде създадена инфраструктура за финансов одит, базирана на риска, и ще бъде подобрена ефективността на вътрешния и външния одит, посочи финансовият министър.

Изкуственият интелект ще анализира разходите ни в детайли, ще открива възможности за икономии и ще дава препоръки за разходите, добави той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.