Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Министърът на културата: Трябва да благодарим на Турция, която пое огромна част от реставрацията на Желязната църква

Министърът на културата: Трябва да благодарим на Турция, която пое огромна част от реставрацията на Желязната църква

Трябва да благодарим на турските власти и държава, които поеха огромна част от реставрацията на българската светиня. Това е казал министърът на културата Велислав Минеков днес в Истанбул, цитиран от Министерството на културата (МК).

Минеков участва в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от полагането на основния камък на българската православна църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог, известна още като Желязната църква.

Снимка: mc.government.bg

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул. Специални гости бяха българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе, допълват от МК.

„Божествената света литургия продължи около два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи емоционално приветствие, в което подчерта, че 130-ата годишнина на храма „Свети Стефан“ е много важно събитие и определи Желязната църква в Истанбул като символ на единството и българската народност. По време на тържествената служба в свещената за българите църква на министър Минеков бе оказана честта да произнесе Символа на вярата“, се казва още в съобщението от МК.

Поднесени са множество дарове на църквата, включително от вселенския патриарх Вартоломей и от Илияна Йотова, която дари икона. Министър Минеков дари икона на светите братя Кирил и Методий.

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е и министър Минеков, откри новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул, което се помещава в екзархийския дом, в квартал „Шишли“. То е основано преди 6 години. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.