Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Мицотакис: Анкара да бъде по-предпазлива по отношение на Гърция

Мицотакис: Анкара да бъде по-предпазлива по отношение на Гърция

“Анкара трябва да бъде „по-предпазлива по отношение на Гърция“. Това заяви премиерът Кириакос Мицотакис по повод на твърденията на турското външно министерство, че гръцките власти са отблъснали десетки хиляди мигранти, които се опитват да преминат през Егейско море в Европа тази година.

„Онези, които засилиха бежанската криза, използвайки преследваните като пешки за собствените си геополитически цели, трябва да бъдат по-предпазливи по отношение на Гърция“, заяви Мицотакис на четвъртата среща на върха на Европейския съюз-Арабски съюз, която се проведе днес в Атина.

Миграционната криза, каза Мицотакис, е международно предизвикателство, което не може да бъде решено, когато страни като Турция „оспорват фактите от десетилетия и отправят неприемливи искания“.

Притокът на мигранти и бежанци в Гърция е “асиметричен” по отношение размера и населението на страната, каза Мицотакис.

„Ние контролираме границите си и винаги приемаме преследваните на този свят. Само че една държава не може да носи проблемите на три континента на раменете си “, заяви гръцкият премиер, обръщайки се към държавни ръководители и служители от повече от дузина страни, включително Сирия, Ирак и Алжир.

„Единственият начин да се отговори на това голямо предизвикателство на 21-ви век е по координиран начин, с надлежен процес и в сътрудничество. Нуждаем се от по-добра координация между европейците и арабите, за да управляваме причините за миграцията “, добави той, като призова за повече действия в подкрепа на страните, от които идват по-голямата част от бежанците и мигрантите, и към разрушаване на мрежите за контрабанда на мигранти.

Министерството на външните работи на Турция заяви в неделя, че Гърция била отблъснала обратно 25 404 нелегални мигранти в Турция през първите 10 месеца на годината.

„Фактът, че гръцките власти отричат негативните действия, противоречащи на международното право, определени от съответните ни служби и Съвета на Европа, не променя реалността в тази област“, заяви министерството, цитирано от турския в.“Сабах“. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.