Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Мицотакис: Гърция и Турция не се нуждаят от посредници

Мицотакис: Гърция и Турция не се нуждаят от посредници

Гърция и Турция могат да разрешават спорни въпроси и без посредници. Това заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис пред „Скай Радио“.

Ръководителят на гръцкото правителство подчерта важността на диалога между Атина и Анкара.

„Гърция и Турция са две съседни държави. Между тях има разногласия по много въпроси, но това не означава, че те не трябва да бъдат обсъждани“, каза политикът.

Мицотакис отбеляза, че преди време по собствена инициатива той е провел телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган без участието на Берлин.

„Информирах г-жа Меркел за нещата. Атина и Анкара не се нуждаят от посредници и съдии. Официалните канали за комуникация работят отново, нашите консултанти могат да влязат във връзка“, каза той.

Мицотакис подчерта също, че диалогът между Турция и ЕС не касае Гърция и че не Атина е настояла Брюксел да не включи на 1 юли Турция в списъка на безопасните за посещение страни.

Премиерът коментира и кипърското споразумение, което според него засяга турско-гръцките отношения.

„Гърция по свое усмотрение ще защити своите неоспорими суверенни права. Настоявам за дипломатическо решение на проблема“, добави той. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.