Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Мицотакис: Споразумението за миграцията между ЕС и Турция е мъртво

Мицотакис: Споразумението за миграцията между ЕС и Турция е мъртво

Споразумението между ЕС и Турция, което ограничаваше от 2016 г. притока на мигранти и бежанци в Европа, е мъртво. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Си Ен Ен, предаде АФП.

„Нека бъдем честни – споразумението е мъртво“, каза Мицотакис пред американската телевизия.

„Мъртво е, защото Турция реши да го наруши заради случващото се в Сирия“, допълни той.

Хиляди мигранти се струпаха по гръцко-турската граница, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица, че страната му повече няма да им пречи да влязат в Европа, припомня БТА.

Той направи това изявление, след като няколко десетки турски военни бяха убити при въздушна бомбардировка в Сирия.

Гръцките сили за сигурност осуетиха след това най-малко 39 000 опита за пресичане на границата.

Турция прие през 2016 г. да не пропуска повече мигранти към Европа в замяна на 6 милиарда евро. Но Анкара смята, че други условия по споразумението, включително облекчаването на визовия режим и въвеждането на някои търговски правила, не са били спазени.

Мицотакис каза, че Турция не спазва задължението си да държи на своя територия кандидатите за убежище, а точно обратното – помага им в опитите да влязат в Гърция. Той допълни, че Гърция има право да защитава суверенните си граници.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган нареди на бреговата охрана да не допуска мигранти да пресичат Егейско море, предаде АФП.

„По заповед на президента няма да бъде давано разрешение на мигранти да пресичат морето заради опасностите от това“, съобщи бреговата охрана, цитирана от Анадолската агенция.

Ердоган ще направи еднодневно работно посещение в Брюксел в понеделник, 9 март, където се очаква да обсъди кризата с мигрантите на границата с Гърция, съобщиха от неговия кабинет.

Гърция планира да изгради два временни лагера за стотици мигранти, които пристигнаха през последните дни.

„Искаме да създадем два затворени центъра в Серес и в района на Атина с 1000 места“, заяви министърът по миграционните въпроси Нотис Митарачи.

„Трябва да подкрепим местните общности, не можем да оставим тези хора на островите“, допълни той.

Лагерите ще приемат кандидати за убежище, които са пристигнали след 1 март, когато Турция обяви, че вече няма да възпира мигрантите по пътя им към Европейския съюз.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.