Home»АНАЛИЗИ»Можеше ли Турция да спаси живота на тези хора?

Можеше ли Турция да спаси живота на тези хора?

Силното земетресение в Турция отне живота на над 40 души. Анкара навярно можеше да спаси живота на много от тези хора, но не го направи, смятат мнозина. Сега се води разследване. Не срещу отговорните, а срещу критиците. Това пише в статията си за Дойче веле Даниел Хайнрих със заглавие „Турция можеше да спаси тези хора“.

Авторът разказва за усилията на геолога от Техническия университет в Истанбул Наджи Гьорюр, който отдавна е предупреждавал за огромния риск от силно земетресение във вилаета Елязъг в Изгочна Турция. „През последните месеци той неуморно засипваше властите и жителите на своя роден край с предупреждения. По телевизията и в рамките на различни публични изяви ученият като мантра повтаряше едно и също: задава се тежко земетресение. Той беше информирал регионалните власти и армията, предприе дори пътуване до тази отдалечена провинция, за да убеждава хората да укрепят допълнително къщите си“, пише още в статията.

И действително, последиците от бездействието са фатални: броят на загиналите, според официалните данни от понеделник (27 януари), е нараснал на 41. Ранени са над 1000 души, от които 84 все още се намират по болници.

В статията се обръща внимание и на критиките към властта, към които обаче Анкара е нетърпима.

„Същевременно социалните медии в Турция се напълниха с коментари на хора, които изразяват недоволството си от политиката на турското правителство. Мнозина от тях питат дали държавата не е трябвало да действа по друг начин, за да опази живота и здравето на населението. Ердоган реагира с раздразнение и на свой ред обяви, че критиците на правителството се опитват да използват нещастието на хората за евтини политически цели“, отбелязва авторът и допълва: „Едно е ясно – управляващите не търпят критика.“ Според него, това се разбра и от друго: само в рамките на няколко часа прокуратурата в Анкара е завела разследвания срещу 50 души, обвинявайки ги за „провокативни изявления“ в социалните медии, свързани със земетресението. Въпросните хора били разпространявали „страх и паника“ и подлагали на публично унижение турския народ, както и държавата с нейните органи. Най-малко двама са били и задържани. Според прокуратурата, те били разпространявали паника чрез фалшиви твърдения.

Действията на турските власти само потвърждават оценките на международни организации за свободата на печата и медиите в Турция: в световната класация на „Репортери без граници“ страната междувременно заема 157-мо място от общо 180 държави.

В материала се подчертава, че опасността от нови земетресения изобщо не е намаляла и, че регионите източно от Елязъг по посока на Бингьол, както и югозападно – в близост до Малатия, си остават силно застрашени. Тези градове са разположени по линията на източноанадолския разлом, който се активизира напоследък.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.