Home»АНАЛИЗИ»На форума на Г-20 светът има високи очаквания към Индия като утвърждаваща се световна сила

На форума на Г-20 светът има високи очаквания към Индия като утвърждаваща се световна сила

На срещата на външните министри на държавите с водещи икономики от групата Г-20 в Делхи страната домакин Индия представя себе си като все по-голяма световна суперсила и използва позицията си на световната сцена за намиране на допирни точки между Запада и Русия.

Специалистите очакват Индия да бъде в центъра на ожесточени глобални разделения между страните най-вече заради войната на Русия в Украйна. Това обаче е и възможност за южноазиатската страна да се превърне в глас на Глобалния юг и да бъде потенциален посредник между Запада и Москва.

Очаква се Индия да заеме неутрална позиция по въпроса за войната в Украйна, както правеше и досега. Вероятно водещата тема на разговори по време на срещата ще е войната в Европа и нейното влияние върху световната енергийна и продоволствена сигурност. Въпреки това високопоставени представители на индийското външно министерство казаха вчера, че страната е решена да обърне внимание на „не по-малко важни“ теми като все по-високата инфлация, стреса от дълговете, здравеопазването, промяната на климата и енергийната и продоволствената сигурност в развиващите се страни.

Наистина вярвам, че от всички държави Индия има най-голям шанс да се опита да бъде посредник не просто между Русия и САЩ, а между Русия и целия Запад, каза Дерек Гросман, анализатор на Индо-тихоокеанския регион в американската неправителствена изследователска корпорация РАНД.

Като основни мотиви защо Индия би могла да бъде потенциален посредник за мир между двете страни той отбеляза политиката на необвързаност, която Индия води, както и нейният възход като световна сила.

Все пак южноазиатската държава е изправена и пред свои собствени предизвикателства – най-вече, свързани с регионалния й съперник Китай. Напрежението между Пекин и Делхи остава високо след смъртоносния конфликт на границата между двете страни през 2020 г.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин каза, че външният министър на страната ще присъства на срещата на Г-20 и че Китай отдава голяма важност на Индия. Тя допълни, че поддържането на добри отношения между двете страни е от основно значение за техните интереси.

Премиерът на Индия Нарендра Моди и индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар „свършиха добра работа, като се придържаха към среден път в много бурни времена“, каза Гросман.

„Вече американските, руските и дори китайските дипломати подкрепят Индия. Страната наистина е на геополитически кръстопът за всичко, което засяга Глобалния юг“, допълни той.

До момента Индия се въздържа да критикува Русия пряко. Двете страни са съюзници още от епохата на Студената война насам и Делхи зависи от Москва за почти 60 процента от военното си оборудване. От инвазията преди година насам Индия внася все повече руски петрол и първоначално САЩ и други съюзници гледаха под лупа засилващата се двустранна търговия. Оттогава този натиск отслабна и Индия продължи да гласува с „въздържал се“ по резолюциите на ООН за осъждане на руската инвазия в Украйна.

„За много хора на Запад може да е необяснимо, че демократичната държава с най-голямо население в света реагира на тази така хладнокръвна и нечувана агресия толкова сдържано. Но за всеки, който е наясно с индийската външна политика, това не е никаква изненада“, каза Майкъл Кугълман, директор на Института за Южна Азия към Международния център „Удроу Уилсън“ в САЩ. Той добави, че Делхи има специални отношения с Москва и няма да ги застраши, като обърне гръб на дългогодишния си партньор.

Днешната среща със сигурност ще бъде предизвикателство за Индия, особено след като беше принудена да публикува компромисен заключителен документ в края на срещата на финансовите министри от Г-20. Китай и Русия се противопоставиха първоначален вариант на съвместно комюнике, в което бяха запазени текстове за войната в Украйна, взети директно от декларацията от миналогодишната среща на върха на лидерите на Г-20 в Индонезия.

Индия заяви, че подкрепя декларацията от Бали, в която водещи световни сили категорично осъдиха войната в Украйна и предупредиха, че конфликтът засилва нестабилността в световната икономика.

Гросман каза, че е притеснително, че последното изявление, публикувано в Бенгалуру миналата седмица, по настояване на Китай и Русия е било смекчено в сравнение с декларацията от Бали. Той каза, че фактът, че Делхи позволява това да се случи, е обезпокоителен, но „неловкото затруднено положение“ на Индия да подсигури успешна среща на Г-20 за всички, включително за Китай и Русия, означава, че страната е длъжна да прави „компромиси“.

„Мисля, че сега Индия се опитва да направи точно това“, каза той.

Срещите на високо равнище са от особена важност за Моди и управляващата му партия преди общите избори през 2024 година. Ако Индия се представи силно в годината, в която е ротационен председател на Г-20, това ще позволи на партията на Моди да изтъкне своето дипломатическо влияние и да демонстрира сила както в страната, така и в чужбина.

Кугълман каза, срещата, която трябва да се проведе по-късно тази година, ще даде тласък за постигането на важни вътрешнополитически цели за Делхи, а крайната цел на Моди ще бъде „успешно да овладее безбройните геополитически съперничества в рамките на Г-20. Това ще е знак, че Индия може да се издигне над силната конкуренция между големите сили и привидно неподатливи проблеми като войната в Украйна и да поведе елитния клуб Г-20 към осезаеми постижения“.

„На практика Моди иска председателството му на Г-20 да пожъне значими успехи. Това със сигурност е трудна задача, но е от особена важност както за външната политика на Делхи, така и за вътрешнополитическите цели“, заяви той.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.