Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива не бяха материализирани, заявява президентът Румен Радев

Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива не бяха материализирани, заявява президентът Румен Радев

Надеждите за справедливо общество на свободните граждани и свободната инициатива, за социална България, каквато е заложена в Конституцията, не бяха материализирани. Това заявява президентът Румен Радев по повод 10 ноември – началото на демократичните промени у нас, на страницата си във Фейсбук.

Президентът посочва, че сме извървяли дълъг път, който отведе България в обединена Европа, но сме разпилели огромна част от човешките си ресурси. Разочарованията разколебаха вярата на обществото в собствените му възможности да постига високи цели, посочва Радев.

Три десетилетия след началото на прехода корупцията замени идеологията, а законът все повече се отдалечава от морала, заявява президентът. Той допълва, че пропастта между бедни и богати расте. Автокрацията и нейните задкулисни партньори върнаха обществото в началната точка на прехода, посочва Радев.

Държавният глава заявява, че пред нас отново стоят трите исторически задачи от 1989 г. – върховенството на правото, свободата на словото и честните избори.

През всичките тези години трудът и талантът на българите бавно и трудно променяше страната. Време е трудолюбивите и даровити българи да получат простор, за да сбъдват мечтите си, посочва Радев. „Да спрем да прокуждаме докторите и медицинските сестри зад граница, а болните да разчитат на подаяния. Да съберем отново семействата, които днес търсят препитание в чужбина“, посочва президентът. България не е бащиния на шепа безсъвестни политици и олигарси, а общ дом на всички българи, заявява Румен Радев.

Братството на почтените хора, които всеки ден отстояват принципите си, тази година си даде среща и надигна глас на площадите. Лозунгът „Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на прехода, заявява президентът.

Винаги ще бъда редом с вас в борбата за връщане на справедливостта в обществото, на закона в държавата, на държавата на гражданите, посочва още Румен Радев. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.