Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Наесен всички в клас, предвидена е и особена форма на обучение

Наесен всички в клас, предвидена е и особена форма на обучение

Учебната година стартира присъствено във всички училища и за всички ученици в дневна форма на обучение, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

Вълчев подчерта, че епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година. Според него решението за присъственото начало е взето при преценка на баланса между правото на здраве и образование, а затварянето на училищата заради коронавируса може да има и по-неблагоприятно въздействия над учениците.

„Трябва да намерим формулата. От една страна да бъдем отговорни и предпазливи за здравето на децата и нашето, а от друга – да организираме така работата на системата, че да учим, работим и живеем относително нормално. Всички страни и образователни системи са изправени пред това предизвикателство. Най-вероятно нито една европейска страна няма да вземе решението, взето през пролетта, за пълно и продължително затваряне на системите на училищното образование. Крайните модели на социална дистанция не могат да продължат много месеци“, смята Вълчев, според когото, ако училищата останат затворени има риск от по-голям негативен ефект върху децата, отколкото носи пандемията. Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и правото на образование, увери Вълчев и припомни, че страната ни вече има опит в електронното дистанционни обучение и ще поддържа готовност да премине към него, ако това се наложи.

Определени са и прагови стойности на заболелите, предварително обсъдени със здравното министерство, които ще бъдат предпоставка за превключването на електронна форма.

Мерките ще бъдат стриктно спазвани, увери още Вълчев и подчерта, че при констатирано наличие на заболяването при ученик или учител веднага ще бъдат уведомявани здравните власти.

Просветният министър съобщи, че ще се разреши формално, без смяна на формата, временно преминаване в особена форма на обучение – тя ще съчетае самостоятелно и електронно обучение. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Това не означава „широко отваряне на вратата”, каза Вълчев, уточнявайки, че по този начин ще се удовлетворят и исканията на родители, с които проведе срещи през изминалите дни, които искат да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно.

МОН предлага на училищата и стратегия за намаляване на епидемичното взаимодействия, но тя не може да се приложи в цялост навсякъде. От своя страна учебните заведения са свободни да прилагат и собствени мерки.

Между 15 и 20 училища ще се превърнат в центрове за осъществяване на дистанционна форма на обучение. Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от 1 училище, от повече от една община, дори от повече от една област, каза Красимир Вълчев, като поясни, че с тази мярка няма да са готови на 15 септември.

Обучението в електронна среда не е най-добрата алтернатива и в този смисъл няма да предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, обясни още министърът.

Красимир Вълчев все пак припомни, че ситуацията около OCVID-19 e изключително динамична, а в оставащите 3 седмици до старта на учебната година могат да се наложат промени.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.