Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Наказание до 3 години затвор заплашва най-известния тв водещ в Турция

Наказание до 3 години затвор заплашва най-известния тв водещ в Турция

Турската прокуратура е завършила започнатите следствени действия и е завела обвинителен акт срещу известния телевизионен водещ от частния канал „Фокс ТВ“ Фатих Портакал, предаде БНР.Снимка:

Обвинението срещу него е по жалба на банковия регулатор в страната заради „фалшиви публикации в социалните мрежи с цел на манипулиране на обществото.“ Предвидените наказания са от 1 до 3 години лишаване от свобода.

На 6 април водещият реторично попита в Туитър – по повод започнатата от президента на Турция кампания за набиране на средства за борба срещу коронавируса, какво би се случило, ако под предлог трудния период, през който се преминава, властите поискат пари от депозитите и спестяванията чрез въвеждане на законите за националния данък от 1921 г.

Тази мярка, въведена по време на войната за национална независимост на Турция след Първата световна война, е давала право на властите да конфискуват до 40% от реколтата, облеклото и различни машини за нуждите на войната.

Туитът стана повод и за дело от страна на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган срещу Портакал.

Водещият беше наказан със забрана да води три предавания и от медийния регулатор в Турция.

Фатих Портакал е известен с динамичния начин на представяне на новините и критични към властта коментари, което го превръща в най-популярния водещ на новини в югоизточната ни съседка.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.