Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Наплив за български паспорт в Турция! Изселници броят по 10 000 евро

Наплив за български паспорт в Турция! Изселници броят по 10 000 евро

В 3-милионния турски град Бурса търговски реклами предлагат български паспорти.

Според неофициални данни на изселнически организации всеки 5-и жител на 3-милионния град Бурса има връзка с България или предци, с произход от нашите земи като 10 000 евро струва издаването на български паспорт.

„За турските граждани, които желаят да придобият българско гражданство, е сравнително лесно, защото те трябва да представят документ на родителя. При гражданите от Северна Македония е по-трудно, защото те трябва да извадят стари документи, често от 19 век“, обясни Емил Дечев в ефира на bTV, цитирано от actualno.com.

Заради новите правила за издаване на български паспорти през последната година става все по-трудно гражданите на Република Северна Македония да получават българско гражданство. През 2020 година държавата ни прави над 9100 граждани на Северна Македония българи. Тази година са 1409, като повечето са започнали процедурите си по стария закон.

Промените в закона, приети през 2021 година, вече улесняват турски граждани да получават български паспорт. От 697 турци, подали молба за български паспорт през 2020 година преди новия закон, през 2022 г. те вече са над 2100.

По думите на очевидец става ясно, че македонците вече получават откази за български паспорти. Както и хората с етнически български произход от Украйна, Сърбия, Албания и Косово.

„Има една сериозна промяна в Закона за българското гражданство, която се случва март 2021 година. Това е последният български парламент, който изкара пълен 4-годишен мандат, когато управляваща партия беше ГЕРБ“, сподели още Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието.

Вносители на закона са депутатите от ДПС и ГЕРБ Йордан Цонев, Хамид Хамид, Тома Биков и други.

Основната промяна е необходимостта от документ, доказващ, че кандидатите за паспорт имат предци, живели в България за турците и български етнически произход за македонци, украинци, сърби. Нужните документи се издават от общините.

На улица „Йешилова“ 3 в Бурса търговски реклами предлагат български паспорти.

Служителката на посредническата фирма Сузан Акчаочу обясняха, че в рамките на 6 месеца до една година кандидатствалият получава паспорт.

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.