Home»АНАЛИЗИ»Напливът на руснаци вдига цените на жилищата в турския курорт Анталия

Напливът на руснаци вдига цените на жилищата в турския курорт Анталия

Анжелика е една от многото руснаци, които са се преместили в турския курорт Анталия след инвазията на Русия в Украйна, тяхното пристигане обаче повиши цените на недвижимите имоти и наемите, което пък доведе до организирането на петиция от местните хора за забрана на достъпа на чужденците до пазара на недвижими имоти.

Около 13 000 души в средиземноморския град са подписали петицията от миналия месец досега, притеснявайки се, че големият наплив на чужденци – украинци и други, включително руснаци – означава, че много турци няма да могат да си позволят да живеят вече там.

„Малко е тъжно, че не сме желани тук, когато не можем да се завърнем в родината си“, каза Анжелика, която е ръководела дейността на мебелен магазин в Москва преди да се премести със съпруга си в Анталия през април, за да осигурят по-добро бъдеще за двете си деца.

„Смятам, че чужденците, които пристигат тук, могат много да помогнат на Анталия“, каза тя по повод петицията.

„Не сме дошли тук за удоволствие, трябваше да дойдем, изоставяйки живота и домовете си“, допълни тя.

Турция е една от малкото държави в близост, които все още са отворени за руски посетители и инвестиции, след като Русия нападна Украйна на 24 февруари. Руският език се чува често в Истанбул и Анталия, която отдавна е популярна дестинация за руснаците.

Анжелика (40) разказа с помощта на преводач, че плаща месечен наем от около 16 000 турски лири (859 долара), докато съседите ѝ казват, че апартаментът е бил на пазара само за 5000-6000 лири няколко месеца преди тя да го наеме.

Петицията, подписана от 13 571 души на сайта change.org, сочи, че значителната миграция към Анталия рязко е повишила цените на жилищата, които вече не са достъпни за студентите и другите местни.

През десетте месеца до октомври 16 779 имота са били продадени на чужденци в Анталия, което представлява скок от 94 процента спрямо миналата година, показват официални данни. Цените са се повишили значително след началото на войната в Украйна.

Руснаците са изпреварили иранците по най-много закупени имоти от чужденци в Турция, като са придобили 11 334 имота из цяла Турция през първите десет месеца от годината или една пета от всички покупки от чужденци. На тези, които инвестират 400 000 долара или повече, се дава получаването на турско гражданство.

Правителството, с цел да разпредели по-равномерно пристигащите чужденци, забрани по-нататъшната им адресна регистрация в 10 квартала на Анталия.

Един от подписалите петицията, Мерт Аслан (27), каза, че цената на апартамента, който семейството му е възнамерявало да купи, е скочила от 457 000 лири на 3,5 милиона лири за една година.

„Трябва да задейства някаква регулация във връзка с жилищния въпрос“, каза той.

„Напливът от руснаци и украинци ни постави в трудна ситуация. Да гледаме на пристигането им като на икономическо съживяване е манипулация според мен“, допълни Аслан.

Напрежението с цените на имотите в Турция допълнително се изостри от инфлация, която е близо 85 процента в момента на годишна база. Анкара е силно критично настроена към инвазията на Москва в Украйна, но се противопоставя на санкции срещу Русия, които не са наложени от ООН, и запазва полети си с черноморската си съседка.

Руснаците инвестират в недвижими имоти в Турция, за да защитят спестяванията си от санкциите на Запада според агенциите за недвижими имоти.

В петицията в Анталия се посочва, че наемите са скочили с 400 процента в последните две години и че всеки четвърти живущ в централния крайморски квартал Коняалти е чужденец заради последствията от войната. Ройтерс не може да потвърди тези данни.

Юксел Незих Торели, който управлява жилищен комплекс с 229 апартамента в Коняалти, каза, че демографските проблеми за видими, включително на паркинга му, пълен с луксозните автомобили.

Тази тенденция е донесла и позитиви на някои предприемчиви турци. Емирхан каза, че е намерил начин да печели от покачващите се цени, като е дал апартамента си под наем на чужденци за около 45 000 лири на месец и живее във вана си. „Ройтерс“, БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.