Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Напрежението в „Ал-Акса“ спада?

Напрежението в „Ал-Акса“ спада?

Палестинските мюсюлмани възобновяват молитвите си в джамията „Ал-Акса“ на Храмовия хълм в Ерусалим след две седмици прекъсване. До това се стигна, след като израелските власти монтираха специални детектори за метал и заграждения, ограничаващи достъпа. Това доведе до рязко влошаване на палестинско-израелските отношения.
Израел премахна бариерите и метален мост, които постави до оспорвания Храмов хълм (Площада на джамиите) в Стария град на Ерусалим – свещено място за мюсюлмани и юдеи. По този начин Израел изпълни искания на протестиращите мюсюлмани и накара хиляди палестинци да празнуват по улиците, предаде АП, цитирана от БТА.
В същото време палестинският президент Махмуд Абас заяви, че подкрепя призивите за завръщане в храма. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички политически, религиозни и общностни лидери да се въздържат от провокативни действия и реторика относно свещените места в Ерусалим, а Израел – да покаже самообладание.
Контролът с детектори за метал на входовете за Храмовия хълм беше въведен след убийството на двама израелски полицаи от трима палестинци на 14 юли. Мюсюлманите възприеха мярката като опит израелската страна да засили контрола си върху второто по значение свещено място за исляма. Храмовият хълм е най-важното свято място за евреите. След инсталирането на детекторите започнаха протести от страна на палестинците, при които се стигна до сблъсъци с израелските сили за сигурност и петима палестинци бяха убити.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.