Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»НАТО: Диалогът между САЩ и Турция за С-400 продължава

НАТО: Диалогът между САЩ и Турция за С-400 продължава

Върховният главнокомандващ на натовските сили генерал Тод Уолтърс изтъкна, че диалогът между изпълняващия длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан и турският му колега Хулюси Акар продължава. Уолтърс съобщи, че след напрежението, което беше породено от изпратеното от Шанахан писмо до Акар двамата министри може да се срещнат на срещата на НАТО в Брюксел през идната седмица. Това съобщи на сайта си турската секция на Евронюз.

Пред агенция Ройтерс ген. Уолтърс заяви: „Самолетите Ф-35 и отбранителните системи С-400 не може да бъдат съвместими. Знам, че разговорите за детайлтие ще продължат между Акар и Шанахан. В интерес на истината на срещата на НАТО през идната седмица е възможно да има среща между двамата министри.“

Относно спирането на обучението на турските пилоти, в случай че бъдат закупени батериите С-400 върховният главнокомандващ на НАТО изтъкна, че военните отношения между двете държави са „позитивно тесни“.

В писмото си до Хулюси Акар Патрик Шанахан беше написал, че „ако Турция закупи С-400 от Русия, тя няма да може да закупи Ф-35 от сащ и турските пилоти, които са на обучение във връзка с тези самолети ще бъдат върнати обратно.“

На свой ред турският министър на отбраната Хулюси Акар изтъкна по време на телефонен разговор с Шанахан, че изпратеното писмо „не съответсва на духа на партньорството“.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.