Home»АКТУАЛНО»Най-бързият атлет на Антарктида (ВИДЕО)

Най-бързият атлет на Антарктида (ВИДЕО)

26-годишният ирландец Пол Робинсън по-добри своеобразен рекорд, за да се превърне в най-бързия атлет на Антарктида. На 25 ноември Робинсън осъществи най-трудния си старт в живота – при минус 20 градуса по Целзий.
“Не бях сигурен как ще завърша старта. Краката ми трепереха като желе и над мен един дрон ме преследваше. Казах си, че няма да мога да видя финала. Но бях длъжен да финиширам, защото нямаше да имам друга възможност”, казва Робинсън относно своя рекорд, който пробяга една миля за 4:17,9 минути на снега на Антарктида.

Пол Робинсън на финала.

Не само рекордът, но и пристигането на Пол Робинсън в Антарктида е цяло приключение, пише kronos.news/tr. Цели три дни са били необходими на рекордьора, докато стигне от родния си град
Килкък в Ирландия до Ледения континент.
Идеята е била на ирландския маратонец Ричард Донован, който всяка година организира Леден маратон в Антарктида (Южния полюс). Предизвикателството се сторило много привлекателно
за Робинсън, който не е могъл да откаже. Самият той притежава личен рекорд на 1500 метра за 3:35,22.
“Целта ми е да участвам на олимпиада, но е голямо предизвикателство да не се състезавам с елитни атлети. Успехът в случая се измерва въз основа на пробягана една миля. Имах добра възможност да покажа, че е много е готино да пробягаш една миля за 4 минути”, казва Пол Робинсън.
Преди старта разстоянието било премерено четири пъти с GPS, като рекордьорът бил настанен в палатка. „Усещането е като да стъпиш на Луната. Навсякъде имаше сняг и леден студ. Силата на вятъра беше толкова голяма, че ако подскочите, може да ви изхвърли една миля нататък“, споделя своя опит Робинсън.
Участъкът, който е пробягал Робинсън, се намира на една ледена долина между две възвишения. Видимостта била ограничена и затова било трудно да се види разстоянието след една миля. „Затова бягах към една белота“, споделя рекордьорът.
Загрявките преди старта били невъзможни поради студа на континента, където температурите достигнали минус 25 градуса. Затова Робинсън облякъл три спортни клина, специален панталон и зимно яке. Но преди старта, за да има спортен успех, се наложило да остане с един клин, чифт чорапи и традиционните шпайкове на атлетите.

Ето видео:

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.