Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»НС пред тотална блокада, хиляди искат оставка на Борисов и Гешев

НС пред тотална блокада, хиляди искат оставка на Борисов и Гешев

Хиляди протестиращи са на площада пред бившия Партиен дом за обявеното днес „Национално въстание“. Недоволството започна още от рано сутринта и продължава, предаде

БГНЕС.

Снимка: Иво Инджов

Гражданите скандират „Оставка“ и надуват вувузели, които огласят площада часове наред.

Полицейски кордон огради „триъгълника на властта“ между Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом.

Жандармерията е разположена по всички булеварди, водещи до сградата на бившия Партиен дом, където се провежда заседание на Народното събрание.

Протестиращи бутаха коли на жандармерията, опитваха се да обърнат автомобилите, за да стигнат до сградата на Народното събрание.

Гражданите замеряха полицаите с ябълки и яйца и се опитваха със сблъсъци да пробият полицейския кордон. Полицията арестува и първия протестиращ гражданин, сложи му белезници, тъй като е скачал върху полицейски автомобил.

Малко след това полицията отблъсна втори опит на протестиращите да пробият кордона и да стигнат до главния вход на Народното събрание.

Междувременно вътре в сградата на Народното събрание пристигнаха и депутатите за заседанието.

Протестиращите опитаха и трети път да пробият кордона, те блъскаха полицаите и се опитваха да минат от другата страна на жандармерията, за да стигнат до сградата на Народното събрание.

Гражданите сядаха и лягаха на земята, за да не може полицаите да ги хванат.

„Не искам да ме бутат, за това съм седнал. Имаме разрешение за митинг, но без да ме блъскат”, подчерта един от протестиращите. „Мошениците Борисов и Гешев да си заминават, да имат присъда и дълги години да я излежават”, добави той.

Малко преди 9 ч. президентът Румен Радев излезе от сградата на президентството и се отправи пеша към Народното събрание, където отправи обръщение към народните представители и нацията.

Вече няма никакво значение какво казва Борисов, заяви президентът Радев.

От МВР съобщиха, че тази сутрин, около 8 часа, мъж се качил върху полицейски автомобил и започнал да скача върху него. Задържан е. Протестиращи хвърляха ябълки и яйца срещу служителите на реда, които дежурят на място. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.

„Всеки ден ще е така до оставката”, „Борисов – позор, оставка и затвор”, скандираха протестиращите.

Снимка: Веселка Венкова

Четвърти опит за пробив на полицейски кордон направиха протестиращите. Гражданите започнаха да се блъскат в жандармерията пред страничния вход на бившия Партиен дом. Полицията се прегрупира и отново опитът за пробив беше неуспешен.

Президентът Румен Радев се обърна към нацията в сградата на парламента и призова отново кабинетът на Борисов да подаде оставка. След това Радев напусна новата сграда на Народното събрание и поздрави протестиращите, минавайки покрай тях на път за президентството.

Още един опит за пробив на полицейския кордон пред сградата на БНБ направиха протестиращите.

Във въздуха се разнесе миризма на газ. Десетки започнаха да кашлят и кихат от разпръскания газ, пострадаха и журналисти. Полицията отрече да е ползвала газ и съобщи на брифинг, че протестиращи са пръскали, а са пострадали над 20 полицейски служители.

Протестиращите отново се опитаха да обърнат бус на жандармерията.

Около 11 часа имаше нов сблъсък между протестиращи и жандармерия. Полицията използва сълзотворен газ срещу хората, които пък ги замеряха с празни бутилки от минерална вода. Хвърчаха и протестни материали – табели и плакати.

В 12.05 часа възникна ново напрежение около сградата на парламента. Протестиращи и жандармерия се сблъскаха. Преди това хората хвърляха слама върху униформените. Чуват се звуци като от бомбички

На площада между Министерски съвет и бившия Партиен дом припадна човек. Линейка пристигна и човекът бе откаран.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.