Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Общо 200 камери следят за скоростта по пътищата в страната

Общо 200 камери следят за скоростта по пътищата в страната

„До неделя в целия ЕС се провежда акция по контрол на скоростта. Това е операция на TISPOL и е съгласно техен график. У нас тя се провежда за втори път през тази година“. Това каза гл. инспектор Росен Рапчев, началник на сектор „Пътен контрол” към Главна дирекция „Национална полиция”, предаде БГНЕС.

„Целта на операция TISPOL за разрешена максимална скорост за движение е да дисциплинира шофьорите и статистиката показва, че постигаме резултати в това отношение, но въпреки това родните шофьори се нареждат в челните места по пътни нарушения“, коментира гл. инспектор Рапчев.

„Операции за скорост се извършват на главните пътища и автомагистралите, както и на някои места от третокласната и общинската мрежа, в които имаме участъци с концентрация на ПТП по причина превишена или несъобразена скорост спрямо пътните условия“, обясни той и допълни, че водачите не се спират за проверка, а се снимат с технически средства.

„Имаме 148 мобилни камери, които са в автомобилите, 28 камери, които са на тринога, 23 стационарни камери и една за средна скорост за момента. С тези технически средства ние осъществяваме контрол на скоростта през цялото време, както през деня, така и през нощта“, обясни гл. инспектор Рапчев.

Той добави, че в рамките на тази акция няма да се проверява наличието на сключена „Гражданска отговорност“ и, подчерта, че камерите не могат да следят затова. Рапчев обясни, че този контрол се извършва при другите проверки на полицията.

„През 2017 година на територията на ЕС са заснети над 660 000 нарушения на скоростта, като за същия период в България са установени 19 000. През април месец когато беше предишната операция в България бяха установени над 26 000 нарушения и това е така, защото вече разполагаме с повече технически средства. Оказва се, че нашенци са големи нарушители като преди нас по нарушения ни бият германците, но те имат по-голям автопарк. Държавите подобни на България се движат доста под нас“, уточни инспекторът.

Той не можа да коментира на какво се дължат тези самоволни действия от страна на водачите, но ги призова да спазват правилата, за да не бъдат заснети и да получат фишове на домашния си адрес. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.