Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Общо 202 са потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в България

Общо 202 са потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в България

Общо 202 са потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в България, обяви на редовен брифинг началникът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Новият потвърден случай е от София, уточни той. Общият тренд е за покачване, посочи проф.Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването ще издаде днес заповед по предложението на щаба за обособяване във всяка една болница на отделение за инфектирани с коронавирус пациенти и с възможности за обособяване на интензивни легла, посочи проф.Мутафчийски. Той уточни, че по въпроса са проведени консултации и с премиера Бойко Борисов.

Увеличава се броят на лабораториите в страната за изследване на проби за коронавирус – ще има лаборатории в Плевен, Пловдив, Бургас. В София също има заявка за още лаборатории – желание са заявили от БАН, от болница „Св.Иван Рилски“, както и от две частни болници.

Продължават даренията за борба с коронавируса – ОББ е дарила 200 000 лв., „Райфайзен банк“ е дарила по 50 000 лв. на три болници, постъпват преводи и по сметката на МЗ. Около 500 теста са купени със средства на държавата, останалите около 6000 теста – със средства от дарители, каза началникът на щаба. На ден се изследват по около 300 проби.

Вчера във ВМА са прегледани 120 пациенти, от които са приети трима, а останалите са насочени за домашно лечение.

По отношение на симптомите проф. Мутафчийски заяви, че при всички болни се наблюдава сухота в устата. Има съобщение от специалистите по УНГ във Великобритания, че се наблюдава загуба на вкус и обоняние при заразените с коронавирус, уточни той.

В България още не става въпрос за пик на заразата, посочи проф.Мутафчийски. Ние не сме против бързите тестове, а сме против това хора, които са с фалшиво отрицателни резултати, да получават измамно чувство за спокойствие и да заразяват други хора, каза още той. БТА

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.