Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Одобрението за Ердоган се намира на най-ниското равнище за последните години

Одобрението за Ердоган се намира на най-ниското равнище за последните години

Рейтингът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се е повишил с 2,1 процентни пункта през януари на фона на стабилизирането на турската лира през последните седмици, сочи оповестено днес проучване на агенция Метропол, цитирано от Ройтерс.

Стабилизирането на националната валута на страната е в резултат на предприети от правителството мерки, целящи да намалят колебанията във валутните курсове. Стойността на лирата обаче остава с 46 процента по-ниска отколкото преди година, отбелязва агенцията.

Според проучването на Метропол рейтингът на одобрение на Ердоган се е покачил от 38,6 на сто през декември на 40,7 на сто през януари. Същевременно с 2,8 процентни пункта е намаляло неодобрението за президента, макар че нивото на неодобрение остава по-високо – 54,4 на сто.

Въпреки наблюдаваното покачване, одобрението за Ердоган все още се намира на най-ниското равнище за последните години, посочва Ройтерс. Като главни причини за неудовлетворението си от управлението турците посочват икономическите проблеми и лошо управление.

Ердоган получи над 52 на сто от гласовете на президентските избори през 2018 г. Според скорошни проучвания на общественото мнение обаче той би загубил евентуални избори от кмета на Анкара Мансур Яваш и от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу – и двамата от опозиционната Народнорепубликанска партия, както и от председателката на Добра партия Мерал Акшенер.

Президентът настоява, че следващите избори за президент и парламент ще се състоят на редовната си дата през 2023 г., въпреки призивите на опозицията за предсрочни избори.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.