Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ООН: Мръсният въздух е нарушение на човешките права

ООН: Мръсният въздух е нарушение на човешките права

Замърсяването на въздуха трябва да бъде считано за нарушаване на човешките права, обяви докладчикът на ООН Дейвид Бойд, съобщава Департамента по публичната информация на организацията.

Сега смятаме, че замърсяването на въздуха е проблем от сферите на здравеопазването и опазването на околната среда.

Но според доклад на ООН, замърсяването трябва да започне да се разглежда като нарушаване на човешките права.

Поне 600 хиляди от 7-те милиона, които умират преждевременно заради мръсния въздух са деца, пише Бойд в доклада си.

“За да поставим нещата в перспектива, 7 милиона души годишно са повече жертви, отколкото взимат войните, убийствата, туберкулозата, маларията и СПИН, взети заедно”, казва експертът.

Докладът на Съвета на ООН по правата на човека, който беше представен в Женева, посочва и решения на проблема.

В документа са изложени редица конкретни стъпки, които правителствата по света могат да направят, за да ограничат замърсяването на въздуха.

Една от тях прекратяване на използването на въглища като гориво на електроцентралите.

Според доклада, това е изпълнимо във всички развити държави до 2030 г.

Понеже в отделните части на света има разлики в главните източници на замърсяване, ефективна конкретна мярка за борбата с мръсния въздух може да бъдат стриктни наблюдения и обучителни кампании.

“Определянето на главния замърсител на въздуха, образоването на населението по проблема и привличането на гражданите към темата могат да дадат резултат”, пише Бойд.

Това трябва да се комбинира с регулации, единни стандарти и санкции за нарушаване на правилата.

“Замърсяването на въздуха и промяната в климата са директно свързани. Взимането на мерки за първото, ако бъде направено правилно, ще даде резултат и в ограничаването на второто”, казва Дейвид Бойд. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.