Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ООН: Над 700 училища са унищожени в резултат на конфликта в Източна Украйна

ООН: Над 700 училища са унищожени в резултат на конфликта в Източна Украйна

Повече от 700 училищни сгради са били разрушени в резултат на конфликта в източните части на Украйна, като само тази година унищожените са били 55. Това съобщи в петък говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) Андрей Махечич пред журналистите в Женева.
По думите му в момента ВКООНБ предприема действия по възстановяването на учебните заведения. Той изтъкна още, че от началото на годината ООН е помогнало за ремонтната дейност в 89 училища.
Махечич отправи и призив към Украйна „да защити цивилното население и жилищните райони от последиците на конфликта, от атаките, както и да се забрани използването на жилищни постройки за военни цели“.
По данни на ООН всяка седмица се увреждат между 40 и 60 къщи в определени населени места, разположени в близост до фронтовата линия, като понастоящем близо 10 000 дома в страната се нуждаят от спешен ремонт.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.