Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ООН за случващото се с рохингите мюсюлмани: класически пример за етническо прочистване

ООН за случващото се с рохингите мюсюлмани: класически пример за етническо прочистване

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн каза, че случващото се с рохингите в Мианма прилича на класически пример за етническо прочистване, предаде „Франс прес“, пише БТА. „Мианма отказа достъп на следователи от ООН, специализирани в правата на човека. Ето защо не може да бъде направена пълна оценка на ситуацията, но тя изглежда като класически пример за етническо прочистване“, каза Зеид Раад ал Хусейн при откриването на 36-ата сесия на Съвета за правата на човека в Женева.

Кризата с рохингите в Мианма започна, след като бунтовници рохинги нападнаха в мианмарския щат Ракхайн полицейски постове и силите за сигурност отвърнаха на атаката. Според рохингите е последвала вълна от репресии срещу тях.

Върховният комисар на ООН за човешките права каза, че операцията на силите за сигурност срещу рохингите е несъразмерна и незачитаща фундаменталните принципи на международното право.
„Получихме хиляди информации и сателитни кадри, показващи как силите за сигурност и местни милиции изгарят села на рохингите. В някои информации се говори и за извънсъдебни екзекуции, в това число и за стрелба по бягащи цивилни“, каза Зеид Раад ал Хусейн. Той призова правителството на Мианма да сложи край на „жестоката военна операция“ и на „повсеместната дискриминация“, от която страдат рохингите, и да разследва всички случи на насилие и нарушение на човешките права. Зеид Раад ал Хусейн призова правителството на Мианма да спре да твърди, че рохингите сами подпалвали къщите си, и нарече това пълно отричане на действителността.

Преди ден рохингите обявиха едностранно прекратяване на огъня, но властите на Мианма казаха, че не преговарят с терористи.

Същевременно Далай лама призова мианмарската лидерка Аун Сан Су Чжи да намери мирно решение на кризата с рохингите, предаде „Франс прес“. Призивът е отправен в писмо от тибетския духовен лидер до властите на Мианма. Пред репортери Далай лама каза, че страданията на рохингите биха вдъхновили Буда да се притече на помощ, допълва „Асошиейтед прес“. „Мисля, че при такива обстоятелства Буда определено би помогнал на тези клети мюсюлмани“, каза далай лама.

Правителството на Бангладеш обяви, че предлага терен, на който да се построи нов лагер за рохингите, бягащи от насилието в Мианма, допълва АП. Теренът е с площ 2 акра и е близо до вече съществуващия лагер Кутупалонг.

„Властите в Бангладеш ще започнат да регистрират новопристигащите рохинги“, каза заместник-министърът на външните работи на Мианма Мохамед Шахриар Алам.

Над 1000 души са били убити в Мианма

Джоузеф Трипура, говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН, съобщи, че 313 000 рохинги са избягали от Мианма в Бангладеш от 25 август досега, предаде „Франс прес“.
От ООН посочват също, че над 1000 души са били убити в Мианмар. Според свидетели в Ракин цели села са изгаряни.

В същото време от ООН призовават нобеловия лауреат и де факто лидер на Мианмар Аун Сан Су Чи да направи коментар във връзка с конфликта. Мълчанието й е удар по международната й репутация, спечелена, след като прекарва години под домашен арест по времето на военната диктатура в Мианмар.
Досега призиви към нея са отправяли редица международни организации, активисти, както и други нобелови лауреати като Малала Юсуфзай и Дезмънт Туту.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.