Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Опозицията в Турция обеща да ограничи правомощията на президента, ако спечели изборите

Опозицията в Турция обеща да ограничи правомощията на президента, ако спечели изборите

Съюзът от шест турски партии, опоненти на президента Ердоган, се ангажираха, ако спечелят изборите през май, да върнат страната към парламентарно управление с президент, който има представителна роля с право на един седемгодишен мандат, предаде БТА, цитирайки АФП.

В програмата си, която представиха в Анкара – документ от 240 страници, съдържащ 2300 цели, шестте опозиционни партии възнамеряват да ограничат силно правомощията на изпълнителната власт и да отменят президентските укази, чрез въвеждането на поста на премиер, избран от парламента.

Опозицията обеща, ако спечели изборите, поправките в конституцията да бъдат одобрявани от парламента с мнозинство от две трети – с 400 гласа от общо 600 депутати.

Опозицията иска също така да анулира президентските укази, редовно използвани от Ердоган, за да уволнява високопоставени служители, например управителя на централната банка или за денонсиране на Истанбулската конвенция.

Президентът няма повече да има право да налага вето на закон, приет от парламента, но може да го оспори и да го върне за преразглеждане от депутатите.

От Националния алианс на опозиционните партии обещават още, че всяко действие срещу политическа партия с оглед нейната забрана ще трябва да получи зелена светлина от парламента.

И накрая едно символично решение – Националният алианс обещава връщането на президентството в историческия президентски дворец Чанкая. Президентът Ердоган поръча да бъде построен дворец с повече от 1100 стаи на хълм извън Анкара, открит през 2014 г., включващ още джамия, библиотека и зимна градина.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.