Home»ЗДРАВЕ»Орторексията – това се случва, когато здравословното хранене ви разболява

Орторексията – това се случва, когато здравословното хранене ви разболява

Изглежда хората никога не са се страхували толкова много от храната си и според някои експерти обсебените от здравословното хранене може парадоксално да се окажат с риск за живота.

29-годишната французойка Сабрина Дебюска си спомня как преди 18 месеца станала вегетарианка, после и веган – и изключила яйцата, млечните продукти и дори меда, преди да стане суровоядка и да се откаже от всички готвени храни, а накрая започнала да яде само плодове.

Едва когато силно разтревоженият й приятел намерил в банята кичури от косата й и й казал направо какво рискува, тя си дала сметка, че върви надолу по наклонена плоскост. „Мислех, че зная истината за храната и здравето, която ще ми позволи да живея възможно най-дълго”, каза Сабрина. „Исках да достигна до някакъв вид чисто състояние. Накрая тялото ми надви ума ми”.
Според някои специалисти проблемът е съвременно нарушение при храненето, наречено orthorexia nervosa.

Страдащият от орторексия е „впримчен в поредица от правила, които сам си налага”, казва Патрик Дьону, преподавател по междукултурна психология в университета в Тулуза.

Тези много сурови самоналожени закони изолират индивида от социалните събирания, свързани с храна, а в изключителни случаи може да застрашат здравето.

Парижката диетоложка Софи Ортега каза, че има пациентка, която ослепяла заради недостиг на витамин В12, нужен за формиране на червени кръвни телца. В12 не се произвежда от тялото и повечето хора си го набавят от животински храни като яйца, млечни продукти, месо или риба или от хранителни добавки.

„Чиста и непреклонна веганка” , пациентката й отказвала дори да взема хранителни добавки, посочва Ортега. „Изглеждаше, че тя предпочита да загуби зрението си отколкото да измени на ангажимента си към животните”.

Терминът орторексия нервоза е въведен през 90-те години от практикуващия алтернативна медицина лекар в Сан Франсиско Стивън Братмън.

Орторексията не е интересът към здравословното хранене. Тя се появява, когато въодушевлението доведе до социална изолация, психологически отклонения и дори до физически травми. С други думи, както казва Братмън в книга от 2000 година, на която е съавтор, „това е болест, маскирана като добродетел”.

Но както често се случва при разстройствата, които може да са предизвикани от сложни психологически причини, в момента се води активен дебат дали това състояние наистина съществува.

Терминът присъства в западните общества, което кара някои експерти да се чудят дали той не се раздухва от „кибер хондрията” – самодиагностициране с помощта на интернет.

Орторексията не е част от Наръчника за диагноза и статистика на психичните разстройства, съставен от специалисти в САЩ, който се използва широко като стандарт в цял свят.

Петото издание на тази „библия”, излязло през 2013 г., включва анорексия нервоза и булимия нервоза, но не и орторексия.

„Терминът орторексия беше предложен за използване, но не е медицински признат”, каза Пиер Дьошолот – ръководител на отделението по диетология в университетската болница в северния френски град Руан и на изследователско звено, което проучва връзката между мозъка и червата при поведението по отношение към храната. „Дори и така”, казва Дьошолот, „той принадлежи към семейството на „ограничителните нарушения, свързани с храната, но не е на екрана на радара”.

Орторексията е много по-близо до фобия

Ален Перу – психиатър, който в продължение на 30 години е работил във Франция и Швейцария, казва, че орторексията е „много по-близо до фобия”, отколкото до разстройство при храненето. “Както и при други фобии, към проблема трябва да се подходи с когнитивна бихейвиористка терапия – да се говори за вредните или маниакални схващания, да се отдели време на ситуации, които предизвикват тревожност и да се използват техники за релаксация и други методи за справяне с безпокойството”, предлага Перу.

Дьону твърди, че между два и три процента от френското население страда от орторексия, но набляга на това, че липсват достатъчно достоверни данни, тъй като състоянието не е официално признато.

Числата на Дьону съответстват на тези на Дьошлот, който казва, че жените повече от два пъти по-често се поддават на проблема отколкото мъжете.

Извън света на лекарите орторексията изглежда се проправя път към по-широка употреба. Американската блогърка Джордан Йънгър помогна за популяризиране на термина като документира собствената си болезнена спирала надолу към нездравословен живот. В блога си тя описва това като „балон от ограничения”, обсебване от начин на хранене, който е „напълно веган, напълно зеленчуков, напълно безглутенов, без мазнини, без рафинирана захар, без брашно, без сосове и овкусяване и т.н.”.

Доверие в това, което ядем

Онези, които са най-обезпокоени за здравословната храна често са загрижени от скандалите на Запад, свързани с храни, посочва Паскал Ебел от парижкият изследователски център CREDOC.

В продължение на почти 3 десетилетия Европа преживя поредица от скандали, свързани с надеждността на храните – като се започне от болестта луда крава и се продължи през скорошното замърсяване на яйцата с инсектициди, както и с растящото противопоставяне срещу използването на антибиотици, генно модифицирани храни и практиките в селското стопанство.

Това разстройство отразява стремежа към контрол, смята Дьону: храната се разглежда като форма на лекарство, което да поправи западния начин на живот, който според мнозина е отровен или токсичен. „Преживяваме период на промени в културата си към храната, която накара въобще да нямаме доверие в това, която ядем”, каза Дьону. Според вярващите, „съмнението, че ни тровят, се смята за доказателство за прозрение”. АФП

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.