Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Осъдиха опозиционен лидер да плати 30 хил. лири за обида на Ердоган

Осъдиха опозиционен лидер да плати 30 хил. лири за обида на Ердоган

Турският опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу е бил осъден да плати обезщетение в размер на 30 хиляди турски лири (3630 лева) заради свои думи по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи адвокатът на държавния глава, цитиран от турската частна телевизия „СиЕнЕн-Тюрк“.

Адвокатът Хюсеин Айдън уточни, че присъдата е издадена заради изказвания на Кълъчдароглу на 23 и 30 март м.г. пред парламентарната група на Народнорепубликанската партия (НРП), пише БТА.

В изявление в Туитър адвокатът на Ердоган посочи, че лидерът на НРП е осъден от анкарски съд да плати морално обезщетение в размер на 30 хиляди лири.

Айдън посочи още, че въпросните изказвания на Кълъчдароглу са излезли извън пределите на свободата на словото.

Адвокатът на ответника Кадри Гьокхан Султан заяви пред съда, че клиентът му не е произнесъл думите, които са предмет на делото, с цел да обиди ищеца. Той призова случаят да бъде отхвърлен на базата на широкото тълкувание на търпимостта към политическа критика, тъй като свободата на изразяване е универсално защитена ценност.

Този съдебен процес е част от голям брой дела, заведени през годините срещу Кълъчдароглу за обида на президента Ердоган.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.