Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Още един арест! Бебетата в турските затвори вече са 669! (ВИДЕО)

Още един арест! Бебетата в турските затвори вече са 669! (ВИДЕО)

Броят на бебетата и малките деца в турските затвори расте, като вече 669 невръстни деца се намират в зандана! Учителката Емине Тораман днес беше арестувана в съда в град Ялова и вкарана зад решетките заедно с 1-годишното си бебе Салиха, съобщават турски опозиционни интернет сайтове в изгнание. Новината е разпространена от близки на учителката чрез социалните медии.

Емине Тораман е била арестувана за първи път преди около 10 месеца заедно със своето бебе и след разпит освободена под гаранция.

Живеещата в Бурса Емине Тораман е майка на две момиченца – на 1 и 6 години (Салиха и Несибе). Учителката е отстранена от длъжност с издаден президентски декрет след неуспешния опит за преврат миналата година. А преди 14 месеца съпругът и бива арестуван и вкаран в затвора в град Коджаели. Започват много трудни моменти за бившата вече учителка, като целия товар се стоварва върху нея. Но не всичко приключва тук. През ноември миналата година започва разследване и срещу нея и дни наред прекарват в полицейския арест заедно с двумесечното си тогава бебе. В ареста пеленачело се разболява и „благодарение“ на това официалните лица се смиляват над Емине Тораман и я освобождават под гаранция. Но на тръгване полицейски служител я заплашва: „Моли се на бебето си. Когато навърши годинка, ще бъдеш арестувана“.
И днес вече учителката Емине Тораман бе арестувана след процес в град Ялова, защото малката Салиха е навършила годинка. Майката и нейното бебе са вкарани в затвора, а 6-годишната по-голяма дъщеря Несибе е изпратена при баба й.

На 28 октомври се проведе голяма кампания в социалните медии и различни краища на света в подкрепа на бебетата в турските затвори.

Вече 669 бебета и деца и 17 хиляди жени споделят печалната съдба да са зад решетките по време на управлението на режима на Реджеп Тайип Ердоган. Те бяха вкарани в турските затвори след опита за преврат на 15 юли 2016 г. и “благодарение” на обявеното извънредно положение в страната, което преди две седмици бе продължено за пети път с още 3 месеца. Част от арестуваните и вкарани зад решетките 17 хиляди жени, с обвинение за „членство в терористични организации“, които не са осъждани и нямат присъди, са в затворите със своите бебета. Единствената им вина е, че са се родили в семейства, които са обявени за врагове на народа! Всеки може да подкрепи инициативата #668BABIES в социалините медии.

Проблемът с бебетата и децата в турските затвори вчера бе представен в Меджлиса от депутатката от опозиционната Народно-републиканска партия и член парламентарната комисия за защита на човешките права Гамзе Илгезди. Тя изтъкна пред турските депутати, че проблемът е над партиен и призова своите колеги да се намери решение. „Правото на живот на децата е над партиен“, изтъкна Илгезди.

Видео на български разказва за съдбата на бебета, децата и жените в турските затвори по време на режима на Ердоган!

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.