Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Отиват ли в историята километричните опашки от тирове на границата с Турция?

Отиват ли в историята километричните опашки от тирове на границата с Турция?

Представители на българските и турските гранични власти се срещнаха, за да търсят решение на проблема с големите опашки от тирове на ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле. Това съобщи турският в. Хюрриет, цитирайки информационна агенция DHA. След общи наблюдения и проучвания компетентните лица и на двете страни дадоха изявления. Генералният директор на Главна Дирекция „Митници” на Турция Мустафа Гюмюш, заяви: „Вярваме, че вече опашките от тирове ще останат в историята и ще продължим нашата ползотворна работа в тази насока.”

По-рано турската министърка на търговията Рухсар Пекджан, която беше на посещение у нас в началото на седмицата проучи на място в Одрин граничният пункт Капъкуле. Пекджан се срещна със своя колега, с когото обсъдиха пропускателния режим на границата, а по-късно започна работа по отстраняването на проблема с опашките от чакащи тирове, се съобщава още в новината. Генералният директор на Главна Дирекция „Митници” на Турция Мустафа Гюмюш заедно с десетчленен екип посетиха българския гранично-пропускателен пункт с проучвателна цел. След това подобно посещение беше организирано и от българска страна, начело с директора на Агенция „Митници” Георги Костов, който с водената от него група посети ГКПП Капъкуле.

„Опашките от тирове ще останат в историята”

В свое изявление след двустранната среща Генералният директор на Главна Дирекция „Митници” на Турция Мустафа Гюмюш изтъкна, че километричните опашки на границата Капитан Андреево – Капъкуле ще останат в историята и добави: „Срещата ни беше много ползотворна, целта ни е опашките, които се образуват на Капитан Андреево – Капъкуле, което представлява грозна гледка вече да остане в историята и да намерим трайно решение на този проблем. Знаете, че проблемите на граничните пунктове не може да се решават едностранно. Трябва да участва и отсрещната страна. Именно затова днес проведохме тази среща на най-високо ниво. След тази среща вярваме, че вече километричните опашки от тирове ще останат в миналото и ще продължим нашата ефективна дейност в тази посока.”

Преминаването към България се ускори 30 на сто

Директорът на Агенция „Митници” Георги Костов също подчерта, че срещата е била ползотворна и допълни: „И вие знаете, че ние ускорихме процеса на преминаването с 30 на сто. Нашата цел е и двете страни да работят по-бързо, за да осигурят по-бързото и по-безопасно преминаване през границата както на пътниците, така и на тировете.”

„Показах на Мустафа Гюмюш двете платформи и двата кантара, които ще открием. Оттук ще започнат да преминават превозни средства. Представянето на тази новост беше чест за мен. Това ще има голям ефект с оглед намаляването на опашките. Документите на тировете ще се обработват по-бързо.”, подчерта Костов. По думите му, много е важно след като един тир бъде проверен веднъж на входа, той да може директно да стигне в дадена европейска държава.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.