Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Отношенията на Турция с Русия не са алтернатива на отношенията с ЕС или САЩ

Отношенията на Турция с Русия не са алтернатива на отношенията с ЕС или САЩ

„Отношенията на Турция с Русия не се явяват алтернатива на отношенията на републиката с Европейския съюз или САЩ“, заяви днес министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу по време на посещение в Литва, съобщи ТАСС, като се позова на „Анадолската агенция“.

„Нашите отношения с Русия не се явяват алтернатива на отношенията с ЕС или САЩ. Външната политика на Турция се ориентира на баланса (в отношенията)“, каза Чавушоглу.

Чавушоглу коментира също посещението на представители на Конгреса на САЩ в Турция, по време на което те призоваха Анкара да се откаже от придобиването на зенитни системи С-400 от Русия, за да си гарантира получаването на изтребители Ф-35 от САЩ. Турският външен министър отново подчерта, че „покупката на С-400 не е предпочитание на Турция, а принудителна мярка“.

„На нас ни трябват системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Ние искахме да ги купим от нашите съюзници, включително от САЩ, но не можахме да го направим“, каза Чавушоглу.

„Може ли Америка да даде гаранции за продажба на системи „Пейтриът“? Дори по въпроса за Ф-35 условията непрекъснато се променят. Покупката на системи за ПВО е крайно необходима за нашата сигурност“, посочи турският първи дипломат. Той допълни, че Турция иска да разреши проблемите си със САЩ по пътя на диалога. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.