Home»АНАЛИЗИ»Партията на Ердоган сменя тактиката – кюрдската партия ѝ става събеседник

Партията на Ердоган сменя тактиката – кюрдската партия ѝ става събеседник

От „политически терористи“ представителите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) изглежда се превърнаха в легитимен събеседник в очите на партията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Делегация на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) посети миналата седмица прокюрдската формация за разговори във връзка с промяна на конституцията, чрез която правото на жените да носят ислямски забрадки да бъде утвърдено на конституционно ниво. Дори и съюзникът на Ердоган – националистът Девлет Бахчели, не се възпротиви на тази среща, която нарече „напълно естествена и правилна стъпка“, макар преди това често да определяше кюрдската партия като „огнище на размирици“ и „продължение на (терористичната Кюрдска работническа партия) ПКК“.

Изглежда Ердоган сменя тактиката, тъй като се нуждае от 26 депутати извън алианса на ПСР и Партията на националистическото движение (ПНД), за да може да осигури конституционна промяна за забрадките, отбелязва в. „Сьозджу“.

Срещата на 2 октомври разбуни духовете в Турция, най-вече заради досегашната твърдолинейна политика на управляващите спрямо прокюрдската политическа формация. Партията на Ердоган, нейният националистически съюзник и проправителствените медии често критикуваха опозицията в измяна заради предполагаемо сътрудничество с прокюрдската ДПН.

Президентът Ердоган редовно обвинява ДПН, че е „политическа витрина“ на ПКК – групировка, призната за терористична от Турция, ЕС и САЩ.

Прокюрдската партия, третата най-голяма политическа сила в Турция, е подложена на преследване от 2016 г. насам. Хиляди нейни членове са съдени по обвинения, свързани с тероризъм. Бившият ѝ съпредседател, влиятелният кюрдски политик Селяхаттин Демирташ, беше арестуван през същата година по сходни обвинения и оттогава се намира в затвора.

През март 2021 г. турски прокурор сезира Конституционния съд с искане за забрана на ДПН заради предполагаеми връзки с ПКК, а през юни съдът прие обвинителния акт по делото. В него се твърди, че ДПН действа заедно с нелегалната ПКК и цели да разруши единството на държавата. Освен закриване на формацията обвинението поиска и забрана за участие в политическия живот на стотици нейни членове и блокирането на банковите ѝ сметки.

ДПН отрича съществуването на подобни връзки и твърди, че е преследвана заради противопоставянето си на Ердоган.

На този фон не е чудно, че визитата на делегация на управляващата партия при прокюрдската формация предизвика оживени дискусии в страната. Някои допуснаха, че вероятно тя е знак за разцепление сред управляващите, но член на делегацията от ПСР обясни, че посещението е било осъществено по нареждане на президента. Мнозина се впуснаха да защитават управляващата ПСР, като заявиха, че няма нищо особено в срещата, а „ДПН е законна партия“.

С интерес се очакваше и изявлението на самия Бахчели по темата на заседанието на парламентарната група на националистите днес. Добре познатият с острия си език по адрес на ДПН националистически лидер не само не критикува срещата, но и дори я похвали. „Съвсем естествена и правилна стъпка е делегация на ПСР да посети всички парламентарно представени партии“, каза той, коментирайки визитата.

Действително делегацията на ПСР, съставена от министъра на правосъдието Бекир Боздаг, заместник-председателят на ПСР Али Ихсан Явуз и заместник-председателят на парламентарната група на ПСР Мустафа Елиташ, посети на 2 октомври също опозиционнните НРП и „Добра партия“. Но макар управляващите и техните съюзници да омаловажават значението на визитата при ДПН и да я приравняват към посещение при която и да било друга политическа сила, от опозицията напомнят, че досега дори и при обичайните си посещения при опозицията по случай големите празници ПСР е пропускала кюрдската партия.

Несъмнено разговорите с ДПН са новост и знак за смекчаване на политическия курс на управляващите спрямо прокюрдската опозиционна политическа сила. Как ще се развият нещата и дали партията на Ердоган ще запази сговорчивостта си не само във връзка с конституционните промени, но и с оглед на все по-наближаващите избори в Турция, предстои да видим в идните месеци.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.