Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Партията на премиера Борисов печели изборите в България, очакват се трудни преговори за съставяне на правителство, отбелязват световните агенции

Партията на премиера Борисов печели изборите в България, очакват се трудни преговори за съставяне на правителство, отбелязват световните агенции

Управляващата партия ГЕРБ на министър-председателя Бойко Борисов печели днешните парламентарни избори в България, но според първоначални прогнозни резултати не успява да получи абсолютно мнозинство и се очакват трудни преговори за съставяне на правителство, отбелязват световните агенции.

На Борисов сега ще му е трудно да се задържи на власт заради скока на подкрепата за антисистемните и антикорупционните партии, които искат той да се оттегли от властта. След едно десетилетие, през което доминираше в българската политика, Борисов има малко естествени съюзници, отбелязва Ройтерс.

Агенцията посочва, че не са изключени седмици на коалиционни преговори, а дори и нови избори. Това означава, че България, най-бедната страна от ЕС, може да има проблеми с отпускането на средства от европейския фонд за възстановяване от коронавируса на стойност 750 милиарда евро.

Оспорвана надпревара за второто място водят протестната партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и социалистическата опозиция, отбелязва ДПА. Според агенцията, като се има предвид прогнозираното разпределение на гласовете, се очаква трудно съставяне на правителство.

Днешните избори до голяма степен се разглеждаха като референдум за десноцентристкия премиер Борисов след месеци на антиправителствени протести и на фона на увеличаване на случаите на заразяване с коронавирус, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията посочва, че подкрепата за българския министър-председател е ерозирала, откакто хиляди хора излязоха по улиците и обвиниха правителството, че е повлияно от олигарси, не е успяло да премахне корупцията и бедността и не е направило основен ремонт на съдебната система.

Според последните проучвания се очертава фрагментиран парламент, който трудно ще избере ново правителство, обобщава АП.

Франс прес посочва, че партията на премиера консерватор Бойко Борисов води на парламентарните избори в България, но протестният вот е събрал повече гласове, отколкото се е очаквало – няколко месеца след големи протести в страната срещу корупцията.

Партия ГЕРБ, която е на власт от 2009 г., загуби девет процента спрямо предишните парламентарни избори – през 2017 г., – отслабена от корупционни скандали и нарастващо недоволство на населението, отбелязва агенцията.

АФП припомня, че изборите са били произведени в предизвикващ безпокойство контекст: в разгара на третата вълна на епидемията от КОВИД-19 в България, с препълнени болници и голям брой хора под карантина. Това, отбелязва агенцията, предизвика опасения от ниска избирателна активност, но те като цяло не се оправдаха – тя бе близо 40 процента към 17 ч. според Централната избирателна комисия при около 42 на сто по същото време през 2017 г.

Българският премиер, който преди няколко месеца отказа да свика предсрочни избори, в крайна сметка успя да спаси първото място, но преговорите за формиране на управляваща коалиция се очертават трудни, обобщава Франс прес.

ТАСС отбелязва, че лидерите на новите политически сили, успешно преодолели четирипроцентовата бариера за влизане в парламента, са обявили обща победа над управляващата партия ГЕРБ.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.