Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Пентагонът осъди ракетните нападения от Сирия по турска територия

Пентагонът осъди ракетните нападения от Сирия по турска територия

Американското министерство на отбраната осъди ракетните нападения по турска територия, извършени от кюрдски бойци в Сирия, предаде „Анадолската агенция“, позовавайки се на изказване на генерал-лейтенант Кенет Маккензи, високопоставен представител на Пентагона.
Макензи заяви, че не разполага с информация за трансграничния обстрел, насочен срещу цивилни в турския окръг Килис, но осъжда всякакви нападения срещу Турция. „Работим заедно с Турция в усилие да сведем до минимум въздействието на тази заплаха“, каза генералът.

Попитан от „Анадолската агенция“ за обещанието на Пентагона да събере раздаденото от САЩ оръжие на сирийските кюрдски бойци след освобождаването на Ракка от „Ислямска държава“, Маккензи каза, че доставките ще бъдат прибрани след приключване на всички операции срещу ИДИЛ. По думите му те все още продължават край долината на Ефрат и оръжието се използва резултатно от Сирийските демократични сили – подкрепян от САЩ съюз, включващ предимно кюрдски милиции.

Ген. Маккензи заяви още на брифинг в Пентагона, че засега министерството не разполага със сведения за придвижване на турските войски в посока на сирийския град Манбидж, предаде ТАСС.

По думите му Вашингтон „продължава да обсъжда на всички равнища“ с Анкара темата за провежданата от Турция военна операция „Маслинова клонка“ в Африн. Генералът напомни, че САЩ призовават Турция към сдържаност и ограничаване на операцията по време и мащаб. Същевременно обаче той отново заяви, че САЩ отчитат „основателните безпокойства на Турция относно осигуряването на нейната безопасност“.

Анкара остро критикува САЩ за сътрудничеството им със СДС и предоставянето на оръжие на коалицията. Турция предупреди, че планира да насочи военната си операция срещу кюрдските бойци и към Манбидж, като призова Вашингтон да изтегли силите си от там, защото в противен случай рискува сблъсък. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.