Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Пламен Ралчев: Ердоган успешно лавира между парите и войната

Пламен Ралчев: Ердоган успешно лавира между парите и войната

Ердоган винаги успява да отклонява вниманието от вътрешнополитически теми към външнополитически. За момента той много успешно лавира между парите и войната. Мисля, че засега все още е в по-силна позиция, когато преговаря с европейските лидери, защото той буквално ги изнудва.

Това каза за БНР Доцент Пламен Ралчев от Университета за национално и световно стопанство. Според него промяна на споразумението за бежанците така, че парите от ЕС да отиват директно в турската хазна, а не по сметките на първозащитни хуманитарни организации „би било глътка въздух за турската икономика, която все още е в тежко състояние“ и може да бъде ключов елемент в новата сделка с ЕС. Повишаващият се брой на бежанците, който наближава 3 милиона души в Турция, допълнително създава тежест за турското общество и държава. Затова:
„За Ердоган е важно да представи добре своите позиции пред собствените си граждани като доказва някакъв напредък или някакво добро приемане от страна на европейски лидери, на Русия и въобще успехите във външнополитически план да му носят някакви вътрешнополитически дивиденти“
Ердоган ще настоява и за безвизов режим за турските граждани, което ще е „своеобразен отдушник за Турция“, който ще позволи на част от недоволните от управлението му да потърсят път към Европа, свързвайки се с роднини в Германия, Холандия и др.

Условията за отваряне на преговорни глави с ЕС „не са много реални към настоящия момент“, но Ердоган „ще продължи да натиска по за тези теми, защото това са част от перспективите за Турция, които тя не иска да си затваря“.

Ролята на България като посредник между ЕС и Турция

„България е гласът на разума, но и гласът на страха, защото ние сме най-уязвими, най-пряко засегнати ще бъдем и, за момента, сме в една необяснимо добра позиция, която се дължи основно на лични договорки между нашия министър-председател и турския президент. Може би, за наш късмет, гневът на Ердоган е повече насочен към Гърция. Разбира се там има друга история на отношенията, други спорове в Егейско море, в Източното Средиземноморие, спорове за териториални води. За момента смятам, че натискът е по-скоро към Гърция, но ние нямаме гаранции това докога ще продължи дали тези двустранни договорки между Борисов и Ердоган ще продължат дълго.“

Сигналът от Брюксел към Анкара

„Реакцията на Фронтекс доста закъсня. Беше ясно още в първите часове на кризата по гръцко-турската граница, че тази демонстрация ще продължи дълго време и Фронтекс би трябвало да реагира и да се организира много по-бързо с една такава подкрепа за Гърция. Мисля, че това изявление от страна на Frontex малко закъсня“.

Събитията по турската граница не трябва да са основание да ескалира бежанската ситуация в Гърция, а трябва да се търси вариант за изтегляне на бежанци от лагерите в други части на Турция, убеден е Ралчев:
„Да не се дава сигнал на Ердоган: „ Нека да се придвижват бежанците насам, ние ще ги приемаме. Трябва да селективно, ако трябва ЕС да организира някакви центрове, мисии и т.н., които да регистрират тези бежанци и да урежда от техния статут по прием в ЕС. Но това е много деликатна ситуация. Трябваше ЕС още 2015 -2016 година да го направи…“.

Какво може да направи Европа в Сирия

„Европа за момента е в много много слаба позиция и като че ли няма кой знае какви печеливши ходове. След се разговорите между Ердоган и Путин в Москва те очевидно постигнаха някаква договорка. Ще видим колко трайна ще бъде тя. Изглежда, че Сирия ще бъде поделена между сфери на влияние на Русия и на Турция. Поне това е като че ли индикацията за момента
Това означава само едно нещо – стесняване на полето за маневри и полето за действие на ЕС. ЕС ще присъства много слабо или изобщо няма да присъства, а Турция и Русия ще бъдат ключовите фактори там. Очевидно и САЩ се оттеглиха и са дезангажирани със ситуацията. Там е шанса за Ердоган да изнесе част от вътрешното си напрежение в Турция – да го изнесе към Сирия, шанс е и да се справи с подкрепата за кюрдските бойци… Като цяло европейците остават с много по-малко маневрено поле в този регион“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.