Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Победи на малцинствата в САЩ, за първи път мюсюлманки влизат в Конгреса

Победи на малцинствата в САЩ, за първи път мюсюлманки влизат в Конгреса

Илхан Омар и Рашида Тлаиб станаха вчера първите мюсюлманки, избрани в Конгреса. Двете демократки – съответно от Минесота и Мичиган – влизат в Камарата на представителите, предаде „Франс прес“, като се позова на телевизиите Ей Би Си и Ен Би Си.

„Успяхме заедно. Благодаря!“, написа в „Туитър“ Илхан Омар, която е сомалийска бежанка. След това се обърна към колегата си Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти, родена в Детройт: „Нямам търпение да заседавам с теб, ако е рекъл Аллах“, пише БТА.

Омар е на 36 години, носи ислямско було и е приемник на поста в Конгреса на Кийт Елисън, който беше пък първият цветнокож и мюсюлманин, избран в долната камара. Омар е избягала от войната в Сомалия със семейството си, когато е била на 8 годинки. Прекарва четири години в бежански лагер в Кения, после семейството й се устройва в Минесота през 1997 г., където има голяма общност от страните от Африканския рог. През 2016 г. Омар е избрана за депутат в щатския парламент на Минесота. Тя е защитничка на гражданските права и е част от лявото крило на Демократическата партия. Защитава идеята за безплатно образование, за реформа на съдебната система и достъп до жилища за всички. Противник е на ограничаващата миграционна политика на президента Доналд Тръмп.

Тлаиб е на 42 години и е най-голямото дете от общо 14 в семейството на палестински бежанци. Защитава прогресистка програма, по-специално идеята за създаване на минимална заплата от 15 долара на час и достъп за всички до здравеопазването. Наследява на поста Джон Кониърс, подал оставка през декември заради здравни проблеми, но обвинен също така в сексуален тормоз.

Демократките от Канзас Шарис Дейвидс и от Ню Мексико Деб Хааланд станаха вчера първите представителки на коренното американско население, избрани в Конгреса, според прогнозни резултати на американските медии, предаде „Франс прес“. Първата е на 38 години и в миналото служила в армията и прекарала известно време в администрацията на Обама. Втората е на 57 години, самотна майка и е от племето лагуна пуебло. Баща й е норвежец, а майка й е работила във военноморските сили.

Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор. Това е демократът Джаред Полис, който победи републиканеца Уолкър Стейпълтън.

През 2015 г. Кейт Браун стана първата бисексуална губернаторка, избрана в Орегон, а друг губернатор – Джим Макгрийви от Ню Джърси – разкри, че е хомосексуалист, преди да подаде оставка през 2004 г., припомня агенцията.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.