Home»АНАЛИЗИ»Подобряват ли отношенията помежду си Турция и САЩ?

Подобряват ли отношенията помежду си Турция и САЩ?

От началото на март на фона на войната в Украйна и новите геополтически реалности се наблюдава активизиране на диалога между Турция и САЩ.

Турско-американските отношения и конфликтът в Украйна бяха в центъра на разговорите на американския заместник-държавен секретар Уенди Шърман с турски отговорни представители при посещението й в Турция в началото на март. В съобщение на турското министерство на външните работи след среща на Шърман с турския заместник-министър на външните работи Седат Йонал бе посочено, че Турция и САЩ ще останат в тясна координация за намиране на дипломатическо решение на конфликта в Украйна.

На 10 март, броени часове след тристранната среща в Анталия на министрите на външните работи на Русия, Украйна и Турция, организирана с посредническите усилия на Анкара, се състоя телефонен разговор между президентите на Турция и САЩ – Реджеп Тайип Ердоган и Джо Байдън. Според съобщение на Дирекцията по комуникации на турското президентство двамата лидери са обсъдили регионални теми, включително инвазията на Русия в Украйна, и двустранните отношения. Ердоган е подчертал в разговора необходимостта от продължаване на усилията за постигане на политическо решение между Русия и Украйна и е определил организирането на срещата в Анталия като „победа на дипломацията“. Турски вестници посочиха, че Байдън е изразил задоволство от дипломатическите инициативи на Турция.

Във връзка с двустранните отношения Ердоган е изразил очакване „в най-кратък срок да се стигне до резултат по искането на Турция за закупуване от САЩ на 40 нови военни самолета и за модернизиране на наличните самолети Ф-16“. Турция бе отправила това искане като евентуална компенсация за парите, които е платила за придобиване на самолети Ф-35, преди да бъде изключена от САЩ от програмата за изтребителите от ново поколение заради покупката на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия. Ердоган е изтъкнал още в разговора, че „отдавна е дошло време да бъдат премахнати всички несправедливи санкции спрямо Турция в областта на отбранителната промишленост.“

Турският президентски говорител Ибрахим Калън съобщи тази седмица пред журналисти, че Ердоган ще проведе разговор с Байдън в рамките на извънредната среща на лидерите на страните от НАТО на 24 март в Брюксел. На предишната среща между Ердоган и Байдън, състояла се в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рим края на октомври, двамата президенти се договориха за създаване на съвместен механизъм за подобряване на двустранните отношения.

Решението бе възприето като ясен сигнал, че Турция и САЩ са заинтересовани от подобряване на връзките и преодоляване на споровете помежду им. През последните години отношенията между двете съюзнички от НАТО бяха обтегнати заради множество разногласия и на първо място във връзка с покупката от Анкара на руски системи С-400, заради което САЩ въведоха санкции срещу Управлението за отбранителна промишленост на Турция и изключиха страната от програмата за изтребители Ф-35. Освен това Анкара обвинява САЩ за подкрепата им за сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които тя разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдската работническа партия (ПКК). Турция е недоволна и от отказа на САЩ да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад организирането на опита за преврат през юли 2016 г.

Успоредно с активния диалог между Анкара и Вашингтон във връзка с войната в Украйна, този месец имаше и интензивни контакти на американски и турски представители, фокусирани върху търговията и икономическите отношения.

Турска делегация, включваща президентски съветници, ръководни представители на Съвета на турските износители, както и бизнесмени, бе на посещение в Ню Йорк и Вашингтон от 14 до 18 март, по време на което проведе срещи с отговорни представители на Държавния департамент, министерството на търговията и Търговската камара.

Същевременно миналата седмица на посещение в Турция бе американска делегация, ръководена от изпълнителния вицепрезидент на Търговската камара на САЩ Майрън Брилянт. По време на визитата бе подписан меморандум за разбирателство между Съвета на турските палати и борси (ТОББ) и Търговската камара на САЩ, насочен към развитие на търговията между двете страни.

На церемонията по подписване на меморандума Брилянт е заявил, че Турция може да привлече американски фирми, оттеглящи се сега от Русия. Той е посочил, че САЩ разглеждат Турция като „търговски център на района“ и е изтъкнал по-специално, че страната може да привлече американски инвестиции в сферата на здравеопазването, енергетиката, информационните технологии, хранителната промишленост и селското стопанство. Брилянт е подчертал, че за тази цел Турция трябва да развие своята дигитализация и инфраструктура и да осигури по-привлекателна среда за инвеститорите.

Американският посланик в Турция Джефри Флейк е изразил също очакване, че част от американските фирми, които напускат Русия заради санкциите срещу Москва, ще се пренасочат към Турция. „1100 американски фирми осъществяваха дейност в Русия. Сега те напускат Русия. Някои ще прехвърлят част от операциите си в Турция. Американските фирми трябва да помислят за турския пазар“, е посочил Флейк, цитиран от турските вестници. Той е обърнал също внимание, че търговският стокообмен между Турция и САЩ е достигнал 28 милиарда долара през 2021 г., отбелязвайки увеличение от близо 30% на годишна база.

Председателят на Съвета на турските палати и борси Рифат Хисарджъклъоглу е изразил увереност, че турските и американски бизнесмени ще успеят да постигнат целта, поставена по-рано от президентите на Турция и САЩ, за реализиране на двустранен стокообмен в размер на 100 милиарда долара. Той е призовал американските инвеститори да оценят Турция като база за инвестиции и търговия. Хисарджъклъоглу е подчертал също, че между Турция и САЩ трябва да бъде подписано споразумение на свободна търговия или преференциално търговско споразумение.

Двустранните контакти се очаква да продължат и в следващите месеци. Анализаторката от в.“Хюррийет“ Ханде Фърат посочва, че през април осем американски сенатори ще посетят Турция за разговори с представители на правителството и на деловите среди, а на 21-22 юни Търговската камара на САЩ и Турско-американският бизнес съвет ще организират съвместна конференция във Вашингтон. Сред основните теми на конференцията ще бъдат отбранителната промишленост, секторите на дигиталните технологии и енергетиката, сътрудничеството в трети страни и други. Фърат изтъква, че на конференцията се очаква да присъстват турски министри – на отбраната, на външните работи, на търговията, на финансите и хазната, както и техните американски колеги.

Американските отговорни представители гледат позитивно на идеята американският президент Байдън и турският му колега Ердоган да участват заедно в конференцията, отбелязва анализаторката.

Според Фърат очевидно същинското подобряване на отношенията между Турция и САЩ ще започне от икономиката и търговията. Тя цитира и коментари, че „засилването на търговията и издигането на икономическите отношения на по-различно равнище, ще даде възможност и за много по-лесно решаване на политическите и военните проблеми“.

Бъдещето ще покаже дали позитивната динамика в отношенията между Анкара и Вашингтон ще продължи. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.