Home»Uncategorized»“Политико”: Българската крайна десница ще разтърси Брюксел

“Политико”: Българската крайна десница ще разтърси Брюксел

Списание “Политико” публикува материал, в който твърди, че среди в Брюксел били притеснени от това, че при поемане на председателството на Съвета на ЕС от България от януари, министрите от Обединени патриоти ще играят роля в ръководството на Съвета.

Авторът Хари Купър пише, че Брюксел се подготвя за взрив на българския ултранационализъм. След като София поеме ротационното председателство на ЕС през януари, още от сега политиците и длъжностните лица в Брюксел звучат тревожно заради Обединените патриоти (ОП) – група от три крайнодесни партии в коалиционното правителство на България.

По време на шестмесечния мандат на председателството на България министрите от ОП ще играят роля в ръководството на Съвета на Европейския съюз, който представлява 28-те правителства в ЕС.

Лидерите на ОП са използвали расистка реторика към ромското малцинство в България, застъпват се за насилие за предотвратяване на влизането на мигранти в Европа и публично изразиха съмнение, че причинените от човека изменения на климата са проблем.

Министрите, назначени от ОП, ще председателстват в Съвета на ЕС по време на председателството на България институциите, занимаващи се с европейския единен пазар и екологичната политика. Правителството, на което те са част, ще води дебати по чувствителни теми, като се започне от преразглеждане на политиките за предоставяне на убежище до разходните приоритети на ЕС от 2021 г.

Един лидер на ОП, вицепремиерът Валери Симеонов, веднъж публично описа ромите като „свирепи маймуни“. Втори лидер, вицепремиерът Красимир Каракачанов, който като министър на отбраната ще участва в Съвета по външни работи на ЕС, заяви наскоро, че ЕС и НАТО трябва да спрат мигрантите да влязат в Европа „със силата на оръжията, ако е необходимо“.

Трети член на правителството, номиниран от ОП, министърът на околната среда Нено Димов, който ще ръководи Съвета по околна среда по време на председателството на България, заяви през 2015 г., че изменението на климата е „въпрос повече на манипулация, отколкото за сериозна загриженост“.

Длъжностни лица в Брюксел заявиха, че са дълбоко притеснени от важната роля, която лидерите от ОП скоро ще играят в делата на ЕС. „Във време, когато (президентът на САЩ Доналд) Тръмп защитава нацистки симпатизанти, трябва да гарантираме, че председателството на Съвета показва обединено, че няма място за фашистки идеи в Европейския съюз „, каза Ги Верхофстат, евродепутат и бивш белгийски премиер, който ръководи Алианса на Либерали и демократи за Европа. Верхофстад заяви, че членовете на ЕП ще „следят отблизо“ ОП.

Попитан от “Политико” за реториката на ОП, комисарят по правосъдието Вера Юрова, която отговаря за насърчаването на интеграцията на ромските общности в Европа, заяви: „Това е абсолютно неприемливо. Аз съм изнервена за тази ситуация.“ Тя каза, че вече наблюдава политиката на новото правителство към ромите за признаци на отстъпление и ще бъде в „интензивни“ дискусии със София през следващите месеци.

Всеизвестен за „пропагандиране на омраза“

Докато крайнодесни партии не успяха да влязат във властта тази година другаде в Европа, ОП подписаха коалиция с премиера Бойко Борисов, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ не успя да спечели парламентарно мнозинство на предсрочни избори през март.

Джозеф Дол, лидер на Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, преди това е нарекъл ОП един неприемлив коалиционен партньор. ОП номинира четирима министри в правителството – двама заместник министър-председатели, Каракачанов и Симеонов, както и Димов, министърът на околната среда, и министъра на икономиката Емил Караниколов. По време на председателството Караниколов ще председателства Съвета по конкурентоспособност на ЕС, който се занимава със законодателството в областта на вътрешния пазар и ще води заседания на министрите на търговията.

В някои случаи лидерите на ОП се опитаха да превърнат своята националистическа реторика в действие. По-рано тази година Симеонов и Каракачанов, министър на отбраната, който е и лидер на ВМРО, се присъединиха към протестиращите, които се опитаха да блокират българо-турската граница, за да спрат етническите турци да гласуват на изборите.

ВМРО „е известна, че системно разпространява омраза към съседните народи на Балканите, както и антиромска пропаганда“, се казва в доклад на Комисията срещу расизма и нетолерантността на Съвета на Европа.

Същият доклад описва ВМРО и Националния фронт за спасението на България, воден от Симеонов, като „ултранационалистки/фашистки“, и Волен Сидеров – лидер на „Атака“, третата партия в ОП, като „добре известен с неговите открити расистки възгледи“.

По време на парламентарен дебат през 2014 г. Симеонов заяви, че ромската общност се е превърнала в „жестоки маймуни, които искат право на заплата без труда, обезщетения за болест без да са болни, детски надбавки за деца, играещи с прасета по улиците, и майчински за жени с инстинкти на улични к…ки“.

Неговата партия също така проведе кампания по време на изборите в страната през 2014 г. с ВМРО, за да унищожи незаконните ромски села, поставяйки ромските общности в „резервати“ и запазвайки някои като „туристически атракции“.

Не дълго след сформирането на правителството, Симеонов бе принуден да защити двама свои колеги, след появата на техни снимки с нацистки поздрави, както и един заместник министър на вътрешните работи за описването на бежанците като „маймуни“.

„България не се нуждае от необразовани бежанци … Имат различна култура, различна религия, дори различни ежедневни навици“, каза Симеонов пред Би Би Си.

Като вицепремиер Симеонов сега председателства национален съвет, занимаващ се с интеграцията на етническите малцинства – абсурден завой според някои европейски политици.
„Откровено ужасяващо е, че Валери Симеонов може да бъде заместник министър-председател на държава от ЕС“, каза Сорая Пост, шведски евродепутат, която се занимава с въпросите на ромите в Европейския парламент, добавяйки, че назначаването на Симеонов за ръководител на националния съвет е „жестока и отвратителна шега“.

Симеонов не отговори на искане за коментар, а Каракачанов не беше на разположение за коментар. Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО, заяви, че не е обезпокоен от критиките от Брюксел. „Който казва тези неща, трябва да го докаже в съда. Ако те не успеят да докажат (изявленията си) в съда, тогава те са лъжци“, каза той.

„Уморен съм да слушам всички тези глупави, празни обвинения, направени от хора, които нямат какво да кажат, затова те идват с клишета, за да скрият собствената си политическа незначителност“, добави той. „Обикновено подобни изявления идват от хора, които имат лоши изпълнения като политици“.

Бдителни евродепутати

Българските министри ще бъдат изправени пред сериозни въпроси, особено от либерални и леви евродепутати, през януари, когато присъстват на заседания на комисиите в Европейския парламент, за да подчертаят политическите приоритети на българското председателство.

„В светлината на това, което се случва с Тръмп“, в световен мащаб времето за съмнение относно (расизма) отдавна е изчезнало“, каза Клод Морес, председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, добавяйки, че Комисията и Парламентът ще „наблюдават внимателно“, за да се гарантира, че „популизмът няма да надигне глава“ по време на българското председателство.

Въпреки това някои са по-малко загрижени, заявявайки, че въпреки упоритата реторика, използвана от ОП, Борисов твърдо отговаря за своето правителство.

„Досега няма доказателства, че Борисов ще се противопостави на европейската политика“, каза Елмар Брок, германски депутат от десноцентристка партия, който доскоро беше председател на комисията по външни работи на парламента.

И докато преди няколко години реториката на ОП към мигрантите и Турция се възприемаше като неприемлива, представители на партиите предполагат, че поне някои от техните идеи вече са прегърнати от утвърдени европейски политици.

„Попитайте ги защо (германският канцлер Ангела) Меркел изпраща мигранти обратно в Афганистан“, каза евродепутатът Джамбазки. „Това означава, че сме били прави.“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.