Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Половината електроенергия в Турция е от възобновяеми източници

Половината електроенергия в Турция е от възобновяеми източници

Турция се нарежда на 12 място в света и на пето в Европа по инсталирани мощности за възобновяема енергия, а делът на възобновяемите източници в производството ѝ на електроенергия доближава 50 на сто, съобщава „Анадолската агенция“, позовавайки се на изказване на турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез на конференция за вятърната енергия в Хамбург, Германия.

Дьонмез заяви на форума вчера, че Турция има стремеж да стане нов център за производство и иновации в сектора на вятърната енергетика в региона и Европа. По думите му неговата страна е на пето място в Европа като производител на оборудване за генериране на вятърна енергия и лидер на континента в производството на перки и кули за ветрогенератори.

Министърът посочи, че страната се нарежда на пето място в Европа и на 12-о място в света по инсталирана мощност за възобновяема енергия и на седмо място в Европа и на 12-о място в света по инсталирана мощност за вятърна енергия.

„Турция е доста над средното за света ниво на производство на електроенергия от възобновяеми източници – 46%, като делът на възобновяемите източници в световното производство на електроенергия е 28%“, изтъкна Дьонмез.

С 12 гигавата крайбрежни електроцентрали и 57 гигавата крайбрежен потенциал страната се стреми да увеличи развитието на турбинните технологии, посочва АА.

Предвид развиващите се технологии, растящата икономика и увеличаващото се население, Турция има потенциал да разполага с инсталирана наземна мощност от над 100 000 мегавата, като същевременно предлага привлекателни възможности за инвеститорите във вятърната енергетика и в сектора на възобновяемите енергийни източници. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.