Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 783

Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 783

Потвърдените случаи на коронавирус в България са 783, каза пред журналисти началникът на Военномедицинската академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Новооткритите са 48, като сред тях няма деца. Девет са новите случаи сред медицинския персонал – 2 от болница „Пирогов“, 1 – от Центъра за спешна медицинска помощ, и още 2 от София, допълни той. Излекувани са общо 122-ма, като излекуваните деца са шест. Починали са 37 пациенти. В болница са настанени 218 и отново София е най-сериозното огнище, допълни ген. Мутафчийски. Не се спазват мерките за дистанциране и това е един от резултатите, подчерта той.

Масовото тестуване на населението ще бъде по прицелни групи и по региони, както и на случаен принцип. В психиатриите има строга система за наблюдение на персонала и на пациентите, като към тях и към старческите домове се отделя особено внимание за невъзникване на зараза, или ако има такава, тя да бъде бързо прекратена. Тестуване се прави и сред шофьорите от градския транспорт, сред които има двама заразени.

Масовото тестуване в столичните квартали „Филиповци“ и „Факултета“ установи, че контактните от първи ред са значително повече и заради това се наложиха ограничителни мерки. Изследванията там продължават, като се очаква да се направят над 200 теста. Преди тестуването на територията на двата квартала са били установени над 20 положителни проби в 10 социално-битови огнища. В двата квартала има особено съсредоточаване на болни.

Ген. Мутафчийски отново апелира да не се пътува масово в страната по повод на предстоящите празници, тъй като би довело до бум на разпространението на болестта.

В с. Паничерево, където бяха наложени ограничителни мерки, има добра организация, снабдяването с храна е организирано, продължава взимането на проби – по около 80 на ден, но там се очаква завръщането на над сто човека, основно от Великобритания, каза главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев.

Нискотарифна компания, която се готви да възобнови полетите си до Лондон три пъти седмично, ще бъде уведомена, че няма да може да ги осъществи, подчерта още ген. Мутафчийски.

Един от най-важните критерии за прием в болница е ситурацията на кислород в кръвта, добави още той. По думите му се очакват разкрития каква е ролята на клетъчният имунитет. Кунчев добави още, че предстои да се определят дни от седмицата, в които ще се работи само за женски консултации на бременни, както и за имунизации за деца. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.